Nieuws

"Ik moest bijna van musicalles af"

HARDERWIJK - Sporten is de normaalste zaak van de wereld voor veel kinderen in Gelderland.
Als ouders geen geld hebben kunnen hun kinderen nu al vijf jaar deelnemen via het Jeugdsportfonds Gelderland. Sinds kort is het ook mogelijk om bijvoorbeeld muziekles te krijgen via het Jeugdcultuurfonds Gelderland.
Harderwijk is op dit moment de enige gemeente met een Jeugdcultuurfonds. Beide fondsen zijn bedoeld om kinderen uit gezinnen die weinig te besteden hebben te laten sporten, of muziek- of dansles te laten volgen. En dat zonder administratieve rompslomp, omdat huisartsen of scholen de kinderen aanmelden.
De primeur is voor Denice (11) uit Harderwijk. Ze zit al vijf jaar op musicalles, maar er was eigenlijk geen geld meer. Haar zusje moest op zwemles en haar moeder kan beide activiteiten niet betalen. De directeur van haar school kreeg lucht van de opzegging en meldde het meisje aan voor het jeugdcultuurfonds. De musicalster in wording kan dus de lessen blijven volgen.
Het Jeugdsportfonds Gelderland bestaat dit jaar 5 jaar. Grote gemeenten hebben vaak hun eigen fonds of subsidie. Op dit moment doen er 23 gemeenten mee aan het sportfonds, ze betalen hun deelname uit hun armoedepotje. Nunspeet sluit donderdag aan als nummer 24. Harderwijk is momenteel nog de enige die deelneemt aan het cultuurfonds.