Nieuws

Dood van man uit Apeldoorn is 'jammer'

Dood van man uit Apeldoorn is 'jammer'
De 42-jarige Amsterdammer die volgens justitie in Apeldoorn een man dodelijk drogeerde voordat hij die beroofde, noemt dat 'jammer', maar niet zijn schuld.
ARNHEM - De 42-jarige Amsterdammer die volgens justitie in Apeldoorn een man dodelijk drogeerde voordat hij die beroofde, noemt dat 'jammer', maar niet zijn schuld.
De Apeldoorner overleed in mei 2014, volgens justitie door de gevaarlijke drug scopolamine, die willoos maakt. Volgens de Amsterdammer had het slachtoffer de drug vrijwillig ingenomen.

Rapedrug

Volgens justitie beroofde de Amsterdammer 13 mannen van onder andere pinpassen en codes, waarbij hij in 3 gevallen de 'rapedrug' scopolamine gebruikte om codes te ontfutselen. Volgens de Amsterdammer namen de dates het middel zelf voor seksueel genot. De twee overlevenden van het middel betwisten dat. Dat bleek dinsdagmorgen tijdens een zitting bij de rechtbank in Arnhem over de zaak, waar ook een 35-jarige handlanger uit Bussum voor moest komen.
Volgens justitie papte de Amsterdammer met de slachtoffers aan tot hij had wat hij wilde, waarna hij verdween. Hij gebruikte volgens slachtoffers ook verschillende namen, die in zijn computer ook zijn aangetroffen.

Grote reeks getuigen

Voordat de zaak op 2 juni verder gaat, wil de verdediging een grote reeks getuigen horen. In elk geval de toxicoloog en de patholoog die moeten vertellen of de Apeldoorner door het middel is overleden. Maar ook nabestaanden van de dode en de andere slachtoffers.
Ook vroegen de advocaten de rechtbank hun cliënten vrij te laten uit voorarrest. Dat verzoek is niet gehonoreerd, de twee blijven in ieder geval vast tot de inhoudelijke behandeling op 2 juni.
Klik hier voor een reconstructie van de zaak.