Nieuws

Brand verwoest appartementen in Zevenaar

ZEVENAAR - Vijf appartementen in een complex aan de Kostschoollaan in Zevenaar zijn dinsdagmorgen door brand verwoest.
21 bewoners en omwonenden zijn geëvacueerd; 14 van hen konden in de loop van de dag terug. Een man is voor controle naar het ziekenhuis gebracht. 4 bewoners verblijven voorlopig bij vrienden of familie. 2 mensen gaan naar het Van der Valk Hotel in Duiven.
De vlammen sloegen uit het dak en er kwam veel rook vrij. De brandweer kon voorkomen dat de brand oversloeg naar een monumentaal pand ernaast. Rond 9.30 uur werd het sein 'brand meester' gegeven. Mensen die niet bij vrienden of familie terechtkunnen, werden 's morgens opgevangen in café De Markt.
Volgens de brandweer ontstond de brand rond 6.15 uur. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Een kat heeft de brand overleefd. De brandweer haalde het dier uit een afgebrande woning.
Pand gaat in vlammen in. Een aantal bewoners zitten veilig en warm hier. @Zevenaar #brand pic.twitter.com/t3ctCMU32Y
— Stefan van der Veer (@stefanvdveer)

Liveblog (gesloten):

9.45 uur We sluiten het liveblog.
9.40 uur Het sein 'brand meester' is gegeven. Mensen die niet bij vrienden of familie terechtkunnen, worden opgevangen in café De Markt. Volgens de locoburgemeester kunnen bewoners denoods overnachten in het Van der Valk Hotel. Er wordt gekeken of bewoners van woningen in de buurt straks weer terug kunnen.
9.30 uur Door de brand zit een deel van de Kerkstraat zonder stroom, meldt de brandweer. Netbeheerder Liander is ter plaatse.
9.15 uur De brandweer verwacht nog wel enkele uren bezig te zijn met blussen.
9.10 uur Een foto van eerder vanmorgen:
8.50 uur Bij de brand is een kat omgekomen, hoort onze verslaggever. Eigenaren van naastgelegen koopappartementen mogen nog niet naar binnen om hun dieren op te halen.
8.45 uur Van 21 mensen is de woning ontruimd, zegt locoburgemeester Anja van Norel op Radio Gelderland. Vijf appartementen zijn volgens haar onbewoonbaar. De persoon die voor controle naar het ziekenhuis is gebracht, is volgens Van Norel een man. Een aanliggend pand, ook monumentaal, wordt natgehouden. De kans bestaat nog steeds dat het vuur overslaat, zegt de locoburgemeester.
8.30 uur Locoburgemeester Anja van Norel is sinds 7.30 uur aanwezig. 'De mensen die geen andere opvang hebben, kunnen naar café De Markt. Maar de meeste mensen zitten nu bij vrienden en familie. Ik heb een aantal bewoners gesproken en ze zijn natuurlijk enorm geschrokken.'
8.25 uur Er slaan geen vlammen meer uit het dak. Wel komt er nog veel rook vrij.
8.20 uur Bewoners van omliggende panden zijn geëvacueerd, zegt woordvoerder Marco Misset van de brandweer. Ze worden onder meer opgevangen in café De Markt. De brandweer probeert te voorkomen dat de brand overslaat. Niet alleen het complex waar de brand woedt, maar ook de omliggende panden zijn oud. Ze hebben houten vloeren, zegt de brandweer.

8.15 uur

Locoburgemeester in gesprek met bewoners #brand @Zevenaar pic.twitter.com/qlBmlJI3jM
— Stefan van der Veer (@stefanvdveer)
8.00 uur Livebeelden van de brand staan op de website.
2 duiven
4 onderdak bij vrienden en familie
1 ziekenhuis
14 terug