Nieuws

Warmtescan voor 5000 huizen in Apeldoorn

Warmtescan voor 5000 huizen in Apeldoorn
Hoe goed of slecht is mijn woning geïsoleerd? Bewoners van 5000 panden in Apeldoorn krijgen daar binnenkort gratis informatie over.
APELDOORN - Hoe goed of slecht is mijn woning geïsoleerd? Bewoners van 5000 panden in Apeldoorn krijgen daar binnenkort gratis informatie over.
Dat komt door de zogeheten warmtescan, die wordt aangeboden door het Nationaal Energiebespaarfonds.
Waarom Apeldoorn? Voorlichter Liesbeth Rooijmans legt uit: 'We doen de scan gratis bij 10.000 woningen. We waren op zoek naar een gemeente met relatief veel oude wijken.' Waarom nu? 'Omdat bijna iedereen een brief heeft ontvangen over het energielabel; we denken dat mensen er nu meer mee bezig zijn.'
Om de scan te maken, lopen medewerkers 's nachts en 's ochtends met een infraroodcamera door de buurten. Ze registreren het verschil tussen de buitentemperatuur en die van de gevel.

Blauw of rood

Ziet de opname blauw, dan kent de woning bijna geen energieverlies. Bij rood is het foute boel, dan lekt daar energie (warmte) weg.
In eerdere plaatsen, zoals Utrecht en Enschede, leidde de thermografie - zoals de techniek officieel heet - tot commotie. Inwoners voelden zich in hun privacy aangetast. 'Daar hebben we van geleerd', vertelt Rooijmans. 'Mensen hebben vorige week een brief ontvangen. Ze konden zich van tevoren afmelden.'

Telefoontje

Maar dan komt er een commerciële aap uit de mouw. Het fonds werkt samen met isoleerder Feenstra. Als de geïnteresseerde woningbezitter te zijner tijd inlogt en de scan downloadt, krijgt hij vervolgens een telefoontje of hij belangstelling heeft voor .....  Tenzij hij aangeeft daar geen prijs op te stellen.
De eerste opnamen worden in de nacht van maandag op dinsdag 23 februari gemaakt.
Foto: www.ikinvesteerslim.nl