Nieuws

Carnavalshuwelijk en oudste Raad van Elf: dit is Rosenmontag in Gelderland

ARNHEM - Op veel plekken in Gelderland wordt maandag volop carnaval gevierd.
Onze verslaggever Rene Arendsen trok erop uit en zag onder meer een heus carnavalshuwelijk, sprak in Beek over Rosenmontag, ging frühshoppen in Groessen en zag in zorgcentrum Sancta Maria in Huissen dat het feest echt voor alle leeftijden is.

Huwelijk

'Zit mijn pak goed?' Er is geen bruidegom die het niet vraagt op de mooiste dag van zijn leven. Het pak van Ramon Kesseler in Heumen is alleen wat anders dan normaal: hij trouwt maandag met zijn Mieneke, in carnavalskostuum.
Verslaggever Rene Arendsen is maandagochtend bij de bruidegom in Heumen, in carnavalsdagen genaamd 'Het Rijk van de Roare Schutters'. Onder het schijnsel van een, zoals Rene het verwoordt, 'heel mooi klein maantje' is hij bij Ramon. Mieneke zit bij de kapper, 'haar haartjes aan het doen', zoals Ramon verwoordt. Zij is van oudsher geen carnavalsvierder, maar zag het idee van Ramon om te trouwen tijdens carnaval meteen zitten.
Daarna gaat het naar het gemeentehuis van Malden. 'Ze komen eraan, ze komen eraan!', klinkt het, de ene stem nog heser dan de andere.
En bij zo'n bruiloft hoort natuurlijk een carnavalesk huwelijksbootje.

Heksenketel in Beek

Na de voltrekking van het huwelijk trekt Rene naar Beek. Hij spreekt met carnavalsvierders over de traditie van Rosenmontag. Bij Harrie Mey thuis is het een heuse heksenketel. Overigens is in Beek ook de pindasoep van Corry een hit.

De ouwe rakkersburcht in Huissen

Daarna gaat Rene naar Huissen. In zorgcentrum Sancta Maria. Daar wordt volop carnaval gevierd. Helaas kan meneer Vermeulen, 94 jaar oud en de president van de carnavalsvereniging van het verzorgingshuis, er niet bij zijn. Hij is ziek.
De oudste Raad van Elf van Gelderland.

Frühshoppen in Groessen

Na Huissen trekt Rene naar Groessen. Daar wordt vanaf half elf gefrühshopt. Eitje bakken, koffie (en een enkel pilsje) erbij: prima in orde daar in Groessen.