Nieuws

80.000 dopjes voor geleidehond

ARNHEM - Nederlanders staan bekend als de grootste spaarders van Europa.
Wie verzamelt er geen koffiepunten van de Douwe Egberts of zegeltjes van de supermarkt?
Margriet Smits uit Arnhem spant de kroon. Zij spaart dopjes. Dopjes voor het goede doel. Ze heeft er inmiddels tienduizenden verzameld. En van de opbrengst van die dopjes worden blindengeleidehonden opgeleid.

Met dopjes in haar nopjes

'Ze noemen mij in Arnhem inmiddels Margriet dopjes in haar nopjes', aldus de dopjesverzamelaarster. Van haar eerste 80.000 dopjes is inmiddels een hond opgeleid. Ze mocht zelf de naam van de hond bedenken: Roby.

10.000 dopjes op 1 dag

Smits gaat langs de deuren voor doppen, heeft goede contacten met bedrijven die haar oude doppen geven en ze is altijd te vinden bij de van Bridge to Bridge loop. Onder de slogan: Ik ben in mijn nopjes, geef mij dopjes, zamelde ze het hier afgelopen jaar onder de hardlopers op één dag maar liefst 10.000 dopjes in. De doppen worden door haar allemaal stuk voor stuk met de hand gewassen. 'Dat is bij het inleveren van de doppen wel zo hygiënisch,' aldus Smits.

25 cent per kilo

Per ingeleverde kilo doppen wordt 25 euro cent verdiend. Het is dus hard werken voor de doppenverzamelaarster om genoeg geld bijeen te brengen om een nieuwe hond op te kunnen leiden. Maar Smits verzamelt ijverig door. Poedel Natasja moet geleidehond worden voor autistische kinderen. 'Weet je wat het is', zegt Smits, 'Ik vraag mensen om doppen en niet om geld. Doppen wil iedereen wel geven voor het goede doel'.