Nieuws

Het is vrijdag de dertiende, maar ga gerust je eigen gang

Het is vrijdag de dertiende, maar ga gerust je eigen gang
Wie bijgelovig is, kan vandaag maar beter in bed blijven liggen.
ARNHEM - Wie bijgelovig is, kan vandaag maar beter in bed blijven liggen.
Het is namelijk vrijdag de dertiende. En trouw vandaag ook maar niet en als het je eerste werkdag is, stop er maar mee.
Wielrenners met het nummer 13 dragen het nummer ondersteboven op hun shirt, veel hotels hebben geen kamer met het nummer 13 en in Frankrijk komt het huisnummer 13 niet veel voor. En dat allemaal vanwege bijgeloof.

Wespensteek

In bed blijven is overigens geen garantie. Op 13 augustus 2004 overleed een bijgelovige Roemeen die die dag de deur niet uit wilde, omdat hij bang was een ongeluk te krijgen. Artsen verklaarden dat de man was gestoken door een wesp van een in Roemenië zeldzame soort, waarvan de steek uiterst giftig is.
Op Radio Gelderland legde Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed het fenomeen van vrijdag de dertiende al eens uit in 2012:
Het getal 13 heeft al eeuwen een slechte naam. Een van de verklaringen is dat vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd, een ongeluksdag dus. Het getal 13 is volgens deze theorie gebaseerd op het aantal aanwezigen tijdens het Laatste Avondmaal, namelijk 13.

Een fobie

Er zijn zelfs mensen die een fobie hebben voor het getal 13, zij lijden aan triskaidekafobie. Er is ook veel bijgeloof met betrekking tot katten, zoals een zwarte kat; als je een zwarte kat tegenkomt of er een loopt een zwarte kat je huis binnen, dan brengt dat ongeluk.

Alleen maar ongeluk? Vorig jaar niet

Vrijdag de dertiende is ook wel eens een geluksdag. Vorig jaar won het Nederlands Elftal op het WK in Brazilië van regerend wereldkampioen Spanje. Met 5-1.
Heb je vandaag speciale plannen? Ga je bijvoorbeeld trouwen of heb je rijexamen? Ga naar onze pagina op Facebook en laat een reactie achter.