Nieuws

80.000 mensen helpen fietsendief Ede aan te houden

EDE - 'Als ik mijn winkel uitloop en roep: 'Houd de dief, wie heeft hem gezien', dan bereik ik 10 mensen, doe ik dat op facebook dan zijn het er 80.000', aldus fietsenmaker Robert Schut.
De eigenaar van fietsenwinkel Maxstein Tweewielers in Ede plaatste daarom een filmpje van een fietsendief op Facebook.
En met resultaat: de dief, voor wie Schut een fiets had aangemeten, werd meteen herkend en kon binnen een dag door de politie worden opgepakt. Het gaat om een 30-jarige Edenaar. Maar liefst 80.000 mensen hebben het bericht van de fietsenmaker over de diefstal van een 6500 euro dure fiets gedeeld of geliked.

Omstreden

Steeds vaker gaan bestolen winkeliers over tot het plaatsen van beelden van dieven op het internet, hoewel het omstreden is en de politie het liever niet heeft. De privacy van de verdachte wordt geschonden en bovendien, wat op internet staat heb je er zo een-twee-drie niet meer af. En wat als er per ongeluk een foto van een onschuldige wordt geplaatst?

Olievlek

'Ik heb het gedaan om de dader te pakken, als mij onrecht wordt aangedaan, dan kan ik daar heel slecht tegen. En het bereik van internet is groot. Het is net een olievlek, je wilt niet weten hoe snel dat gaat. Het is niet zo dat als er in mijn winkel wat gebeurt, dat dat meteen op Facebook wordt gezet.
'Een half jaar geleden na een diefstal van een E-bike heb ik het niet gedaan. Je kunt van allerlei reacties verwachten vanuit de maatschappij, als je zoiets op internet zet. Maar dit was een vertrouwensbreuk. Het gaat om een heel dure fiets met een carbonframe.'
De dief was verschillende keren langs geweest over een langere periode. De verkoper heeft hem meerdere keren geholpen, aldus de fietsenmaker. 'De fiets is zelfs opgemeten om hem goed op hem in te stellen. Hij wist heel veel van de techniek van die fiets af. Toen zei hij: 'Ik wil nog een heel klein stukje proberen, maar hij kwam niet meer terug.'

Spoorloos

'Waar het ons om gaat is natuurlijk dat die fiets terug komt, maar die is tot nu nog steeds foetsie', aldus de fietsenmaker. Ook hier moet het internet uitkomst bieden. De fietsenmaker heeft op Marktplaats een advertentie geplaatst over de gestolen fiets in de hoop dat iemand die hem herkent zich meldt. En over het effect van zijn Facebookactie zegt Schut: de politie is erg druk met allerhande dingen in den lande, we wilden ze een handje helpen. Ik denk dat dat wel gelukt is'.