Nieuws

Twee Gelderse rijscholen met perfecte score; hoe doet uw rijschool het?

Twee Gelderse rijscholen met perfecte score; hoe doet uw rijschool het?
Gelderland is goed vertegenwoordigd in de top van de ranglijst van beste autorijscholen van Nederland.
ARNHEM - Gelderland is goed vertegenwoordigd in de top van de ranglijst van beste autorijscholen van Nederland.
In heel Nederland waren er in 2014 zeven autorijscholen die met hun slagingspercentage in de allerhoogste categorie vielen, twee daarvan komen uit Gelderland.
Autorijschool Hoeven in Harderwijk en H.G. Speelziek in Ede haalden in 2014 beide een (nagenoeg) perfecte score, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
De slagingspercentages worden in categorieën gepubliceerd waarvan '96%-100%' de hoogste is, iets wat maar een handvol rijscholen in Nederland haalt. De voorwaarde is wel dat ze meer dan 10 eerste examens in een jaar afnemen.
Drie Gelderse rijscholen komen uit op een score in de een-na-hoogste categorie van 91-95 procent.

Meer of minder lessen

In alle vijf de gevallen gaat het om rijscholen die tussen de 10 en 25 kandidaten op examen stuurden. Het slagingspercentage zegt niet alles, de ene rijschool stuurt zijn leerlingen na minder lessen op examen dan de andere.
De top van de ranglijst wordt dan ook gedomineerd door rijscholen met niet meer dan 25 examens in een jaar tijd, met andere woorden: door rijscholen die voor elke kandidaat ruim de tijd nemen. Maar dat betekent natuurlijk ook voor de leerlingen dat er meer rijlessen moeten worden betaald.

Meer dan de helft slaagt

Gelderse rijscholen presteren door de bank genomen iets beter dan de rest van het land. Ze halen niet de uitzonderlijk hoge score van Limburgse rijscholen, maar ook in Gelderland slaagt nog altijd meer dan de helft van de leerlingen in één keer. De score van 52,6 procent die de rijscholen hier gezamenlijk haalden is een fractie hoger dan de 51,2 procent van 2013.

Hoe deed mijn rijschool het?