Nieuws

'De traditionele winkelstraat gaat verdwijnen'

ARNHEM - Winkelt u nog wel eens in uw eigen woonplaats? Steeds meer mensen verkiezen de grote binnensteden in Gelderland of zelfs daarbuiten voor een dagje shoppen.
En daardoor verandert het straatbeeld van onze kleinere binnensteden.
De traditionele winkelstraat verdwijnt, denkt Sjors de Vries van Bureau voor Stads- en Dorpsvernieuwing. 'De binnenstad van de toekomst wordt een plek waar wonen, werken, recreëren en ontmoeten samenkomt.' Winkelpanden die leeg komen te staan, kunnen volgens De Vries relatief eenvoudig dienst doen als woon- of werkruimte.
Het omvallen van winkelketens is dus helemaal geen ramp. 'Natuurlijk is het vervelend voor de mensen die hun baan kwijtraken', zegt De Vries. 'Maar als een winkel failliet gaat, heeft men er blijkbaar geen behoefte aan.'
Historisch karakter

De provincie Gelderland liet in 2013 uitzoeken welke binnensteden in 2030 nog levensvatbaar zijn. Arnhem, Nijmegen en Zutphen kwamen goed uit de bus. Vooral vanwege het historische karakter van de stad. Apeldoorn, Doetinchem en Ede moeten zich volgens het onderzoek zorgen maken.
'Dat soort steden moet niet proberen de grote steden na te doen', zegt De Vries. 'Ze moeten hun eigen verhaal vertellen en zich richten op een eigen publiek.' Het is dus goed mogelijk dat kleinere binnensteden winkels kwijtraken. De Vries: 'Mensen wijken voor een dagje shoppen sneller uit naar steden als Amsterdam of Rotterdam.'