Nieuws

Carnaval vieren? Vlieg niet in brand

Carnaval vieren? Vlieg niet in brand
Carnaval: feest vieren op straat of in de kroeg.
ARNHEM - Carnaval: feest vieren op straat of in de kroeg.
Leuk, maar sta ook even stil bij de risico's van bijvoorbeeld de brandbaarheid van kleding, zo houdt VNOGregio ons voor.

Kleding

Voor kleding geldt dat des te strakker de kleding om het lichaam zit, des te moeilijker een brand zich kan voortplanten. Bij loszittende kleding komt er makkelijker zuurstof bij, waardoor het vuur zich sneller verspreidt. Bovendien zijn plantaardige vezels (zoals katoen) gemakkelijker ontvlambaar dan dierlijke vezels (zoals wol).
Synthetische kleding (bijvoorbeeld polyester) brandt minder snel, maar smelt bij contact met vuur en de smeltdruppels kunnen op die plekken brandwonden veroorzaken. Een kledingstuk dat is samengesteld uit een combinatie van plantaardige en synthetische vezels heeft beide eigenschappen in zich.

Wat als kleding in brand staat

Probeer nooit in paniek te raken als kleding in brand staat. Ga nóóit rennen, dat wakkert de vlammen juist aan. Doof de vlammen met water, door over de grond te rollen of met een blusdeken. Daarnaast is het belangrijk dat direct wordt begonnen met het - ten minste vijf minuten - koelen van de wond met zacht stromend en lauw kraanwater. Als dit niet bij de hand is, kan er ook worden gekoeld met natte doeken.

Versiering

De vele versieringen - die vaak van brandbaar materiaal gemaakt zijn- kunnen leiden tot gevaarlijke situaties. Slingers, vlaggen, papieren vlaggetjes en andere versieringen raken makkelijk in de brand en zijn veelal bepalend hoe snel een brand om zich heen grijpt. Het is daarom belangrijk dat versieringen moeilijk ontvlambaar zijn en dat bij het ophangen van de versiering de voorschriften in de gaten worden gehouden.
  • Hang slingers en vlaggetjes niet in de buurt van spots of apparatuur die warmer worden dan handwarm, zodat het materiaal niet kan gaan gloeien of ontbranden.
  • Gebruik moeilijk brandbare versiering: op de verpakking staat aangegeven of dit het geval is.

Vluchten uit de kroeg

Tijdens carnaval is het in kroegen vaak extra druk. Mocht er brand uitbreken dan is het belangrijk dat je weet wat je moet doen. Brand verspreidt zich vliegensvlug. Weet jij hoe je in de kroeg het beste kunt vluchten? Let er bij binnenkomst in de kroeg op waar de (nood)uitgangen zijn zodat je bij brand snel en veilig buiten bent.
Foto: ANP