Nieuws

Foppen krijgt rood; visbedrijf overtreedt structureel de wet

Visverwerker Foppen uit Harderwijk overtreedt structureel de wet en is daarom onder verscherpt toezicht gesteld van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
HARDERWIJK - Visverwerker Foppen uit Harderwijk overtreedt structureel de wet en is daarom onder verscherpt toezicht gesteld van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Het bedrijf krijgt als enige van de 400 visverwerkende bedrijven in Nederland het label rood. Dat betekent dat er wekelijks een inspecteur over de vloer komt en dat bij overtredingen boetes uitgedeeld worden. Minister Schippers laat de Tweede Kamer weten dat als Foppen zich niet aan de regels houdt, het bedrijf op slot gaat. De minister stelde een onderzoek in naar alle visverwerkende bedrijven in Nederland. Daaruit blijkt dat er bij meer dan de helft van alle bedrijven iets mis is.

In opspraak

Foppen kwam in 2012 in opspraak door de salmonellabesmetting waarbij 23.000 consumenten ziek werden na het eten van gerookte zalm. Minstens vier mensen overleden. De Onderzoeksraad voor Veiligheid deed onderzoek naar de besmetting en constateerde dat Foppen tot één van de betere visbedrijven behoort. Dit staat dus nu in contrast met het verscherpte toezicht waaronder Foppen is gesteld.
Uit onderzoek van Omroep Gelderland bleek dat de salmonellabesmetting waarschijnlijk niet op zichzelf heeft gestaan, omdat Foppen in de voorafgaande jaren ook al hygiëneregels aan de laars lapte. In de afgelopen vier jaar voldeed Foppen regelmatig niet aan de gestelde procedures en heeft het bedrijf een eerdere listeriabesmetting willens en wetens niet gemeld bij de NVWA. Letselschadespecialist Yme Drost die slachtoffers bijstaat van de salmonellabesmetting heeft inmiddels aangifte gedaan tegen Foppen.

Afwijkingen

Minister Schippers bracht vandaag een onderzoek naar buiten onder visbedrijven, waaruit blijkt dat bij meer dan de helft van de bedrijven afwijkingen zijn geconstateerd.  Schippers noemt dat onacceptabel en vindt dat de bedrijfstak fors moet verbeteren. De minister heeft extra inspecties aangekondigd.
Meer dan de helft van de bedrijven behoort tot de categorie oranje, wat betekent dat deze afwijkingen niet direct een gevaar voor de volksgezondheid met zich meebrengen of dat dit structurele afwijkingen zijn. Om de regelgeving goed na te leven, moeten de afwijkingen wel hersteld worden. 
Lees ook ons dossier over visverwerker Foppen