Nieuws

2 verdachten in zaak 'chaletmoord' Ermelo vrij

ZUTPHEN - Twee verdachten in de zaak van de Ermelose chaletmoord hoeven niet langer in de cel te blijven.
De 30-jarige Youri B. uit Bergen op Zoom is twee weken geleden vrijgelaten, dinsdag besloot de rechtbank in Zutphen dat de 30-jarige Joyce N. uit Kampen ook naar huis mag tot de zaak inhoudelijk voor de rechter komt.
Het lichaam van de 58-jarige zakenman Ton Kuijf uit Amersfoort werd op 14 maart gevonden in een uitgebrand chalet in Ermelo. Hij is volgens justitie om het leven gebracht met een hakbijl. De politie pakte in totaal vier verdachten voor de moord op.
Alleen de 29-jarige Janet S. (foto) uit Kampen blijft achter de tralies. Zij verscheen dinsdag, tijdens de vierde pro-formazitting, voor het eerst op de rechtbank. Vorige maand heeft ze voor het eerst een verklaring afgelegd.

Angst

Het moordonderzoek verliep maandenlang moeizaam, omdat de verdachten hun lippen op elkaar hielden. Tot Youri B. vorig jaar het stilzwijgen doorbrak. Hij zou al die tijd uit angst voor voormalig karaktekampioene Janet S. hebben gezwegen. De Brabander zegt dat hij de hoofdverdachte nog maar enkele dagen kende, voordat hij bij deze moord betrokken raakte. Hij wees de politie de plek waar het moordwapen was verstopt.

Leugens

'Wie het eerst praat, wordt geloofd', reageerde de advocaat van Janet S. Zij zegt dat ze juist Youri onder het bloed aantrof toen ze bij de chalet aankwam. Zij zou door de media als femme fatale zijn afgeschilderd, maar volgens haar is ze het slachtoffer van de leugens van Youri.
Officier van justitie Grijns zei dat de verklaring van Youri op de meeste punten wel klopt, maar die van Janet niet. Zo zou ze in de nacht van de moord met een gemiddelde snelheid van 200 km/u door Nederland zijn gereden, wat volgens Grijns onmogelijk is. 'Ik blijf bij mijn verklaringen, ik heb het niet gedaan', zei de hoofdverdachte toen ze het laatste woord kreeg.

Onaardige sms'jes

Joyce N. was de vriendin van Janet. Zij zou Ton Kuijf nooit hebben ontmoet. Haar advocaat: 'Ze heeft wel een paar, om het eufemistisch te zeggen, onaardige sms'jes naar Kuijf gestuurd, maar dat was in opdracht van Janet.' Ook zou ze hebben geholpen bij het in de brand steken van de chalet. Ze mag van de rechter donderdag naar huis. Ze krijgt wel een enkelband en mag de woning niet verlaten.

Uitspraak

De volgende zitting is op 21 april, maar de zaak wordt waarschijnlijk pas na de zomer inhoudelijk behandeld.