Nieuws

OM zal langer moeten wachten met vervolgen

ARNHEM - Volgens strafrechtdeskundige Henny Sackers blijkt met de vrijspraak van twee Syriëgangers uit Arnhem dat de huidige wetgeving te beperkt is om uitreizende Syriëgangers te berechten.
Volgens Sackers zal het OM de volgende keer terughoudender zijn voordat ze iemand laten oppakken.
Er liggen verschillende wetsvoorstellen klaar die het in de toekomst volgens de strafrechtdeskundige makkelijk moeten maken om te voorkomen dat Syriëgangers uitreizen. Maar die wetten zijn nu nog niet van toepassing.
Ook Islamoloog Martijn de Koning zegt dat Syriëgangers toch moeilijker aan te pakken zijn dan werd verwacht. 'De wetgeving is opgerekt, maar blijkbaar is het nog steeds lastig. Ik schat in dat deze vrijspraak een klap is voor het Openbaar Ministerie. Die leken toch vrij zeker van hun zaak.' Het Openbaar Ministerie kondigde maandagmiddag aan in hoger beroep te gaan.

'Jihadisten lachen ons uit.'

PVV en CDA roepen om aanscherping van de wet. CDA-Kamerlid Peter Oskam wil een verbod op uitreizen naar jihadistische gebieden. PVV leider Geert Wilders reageert vol ongeloof: 'Jihadisten lachen ons keihard uit. Dit bewijst de noodzaak van een snelle invoering van administratieve detentie waarbij je mensen bestuursrechtelijk kan vastzetten en van de straat halen als het strafrechtelijk niet lukt.''