Nieuws

'Die haaien keken me heel naar aan'

APELDOORN - Drie haaien links, drie haaien rechts en nog meer haaien voor zijn bootfiets.
Ebrahim Hemmatnia uit Apeldoorn maakte angstige momenten mee toen een groep agressieve haaien hem twee weken lang achtervolgde en aanviel tijdens zijn oversteek over de Atlantische Oceaan. De groep viel steeds vaker en agressiever aan en probeerde de bootfiets te doen omslaan.
' Ze hebben gemene ogen en een lelijke mond, ze keken heel gemeen, alsof ze je al honderd jaar kennen. Ik fietste snachts, alleen daar op zee. Dat is echt bizar en echt wel angstig,' vertelt Hemmatnia via een beeldverbinding vanuit Braziilie.

Bootfiets beschadigd

Hemmatnia verkocht zijn huis, imboedel, auto en fiets en liet een bootfiets bouwen. Om aandacht te vragen voor onderwijs in arme landen, reist de avonturier de wereld rond.
Maar zijn eerste grote oversteek eindigde zo'n 780 kilometer voor de kust van Brazilië, de aanvallen van de haaien hadden zijn bootfiets zo erg beschadigd dat de schroef en het roer niet meer te bedienen waren. Zelf repareren was geen optie.
Nadat Hemmatnia een noodsignaal af gaf werd hij gered door Braziliaanse marine gered en aan de Braziliaanse wal gebracht. De man reist met een amfibische fiets de wereld over om aandacht vragen voor onderwijs in arme landen. Hemmatnia is van plan de komende 4 jaar ruim 50.000 kilometer af te leggen, waarvan 15.000 kilometer over land en 35.000 kilometer over water gaat.