Nieuws

'Dreiging van vogelgriep is er nog steeds'

LOCHEM - Met een grote glimlach loopt Frank Wegdam uit Lochem weer buiten tussen zijn kippen.
Zijn 85.000 legkippen stonden zondag weer in de frisse lucht. Maar het is dubbel: 'We zitten nog steeds in de risicoperiode'.
En toch moeten de kippen naar buiten. 'Europese wetgeving zegt dat de kippen die vrije uitloopeieren leggen, maximaal 12 weken aaneen binnen mogen blijven. En die weken zijn voorbij', aldus Wegdam. 
Als Wegdam de kippen binnen zou houden, produceert hij geen uitloopeieren meer volgens de wet. En dus moeten ze naar buiten, anders kost het veel geld: '8000 euro per week. De eieren moet ik dan voor 1,5 cent minder verkopen als scharrelei. En daarvoor kunnen we het bedrijf niet aan de gang houden.'

Spanning blijft

Aan de ene kant dus blijdschap, maar de angst voor de griep blijft. Want de trekvogels die het virus in november veroorzaakten, zijn nog steeds in het land. Wegdam: 'Elke morgen vliegt er een groep ganzen over. We hebben verderop in het weiland vlaggetjes hangen, om ze af te schrikken. Dat werkt tot nog toe gelukkig goed.'
In 2013 werd Wegdam getroffen door de vogelgriep. Al zijn 85.000 uitloopkippen moesten toen worden geruimd. Die angst van toen, zit er nog in: 'Totdat het warmer weer wordt, blijft het voor ons heel spannend om de kippen buiten te hebben', besluit Frank Wegdam.