Nieuws

Emotionele bijeenkomst na brand, zorginstelling sluit begeleid wonen

Emotionele bijeenkomst na brand, zorginstelling sluit begeleid wonen
In het Apeldoornse rijtjeshuis waar een bewoner zware brandwonden opliep bij een brand, komen geen nieuwe cliënten in beschermde woonvorm terug.
APELDOORN - In het Apeldoornse rijtjeshuis waar een bewoner zware brandwonden opliep bij een brand, komen geen nieuwe cliënten in beschermde woonvorm terug.
De huur van het pand aan de Zonnewende is opgezegd. Dat zei bestuursvoorzitter Erna ten Have van zorginstelling Riwis Zorg en Welzijn donderdagavond tijdens een emotionele bijeenkomst met buurtbewoners.
In het buurtcentrum in de wijk Osseveld uitten zij hun angsten, frustraties en zorg over de veiligheid, naar aanleiding van de ernstige brand van bijna twee weken geleden.

'Opgesloten in brandende kamer'

In de tussenwoning aan de Zonnewende woonden vier jonge mensen met psychische problemen in een begeleide woonvorm, ter voorbereiding op zelfstandig wonen. Buurtbewoners zeiden na de brand dat een verwarde bewoner zat opgesloten in een brandende kamer, nadat hij zijn matras in brand had gestoken. Zie deze reportage van 25 januari:

Nog steeds ligt het slachtoffer in het brandwondencentrum in Beverwijk. Zijn situatie is stabiel en buiten levensgevaar, maakte Riwis bekend tijdens de bijeenkomst.

Nachtmerries

Tijdens de bijeenkomst liepen de emoties soms hoog op. 'Mijn kinderen slapen niet meer en hebben sinds de brand nachtmerries', vertelt een buurvrouw. Een directe buurman zei met trillende stem dat hij constant in angst leeft sinds de brand. 'Ik durf mijn huis niet meer uit, want wat gebeurt er met mijn huis en spullen?' De buurtgenoten zeggen dat ze geen vertrouwen meer hebben in de zorginstelling na het zoveelste incident met verwarde cliënten. Eén van de buren vertelde dat hij door een medewerker van de zorginstelling werd doorverwezen naar de politie toen hij belde na overlast van een verwarde client van Riwis. Ook zou de zorginstelling slecht bereikbaar zijn tijdens overlast of noodsituaties. 

Communicatie kan beter

Riwis toonde veel begrip voor de angsten van bewoners en wil vooral leren van de situatie. 'In de totale zorg is een ontwikkeling dat steeds meer kwetsbare mensen meer en langer in thuissituaties komen wonen. We willen dit beter borgen. Het blijkt bijvoorbeeld dat er veel te winnen valt als de communicatie tussen de zorginstelling en de omwonenden van begeleide woonvormen verbetert', zei Erna ten Have na afloop van de bijeenkomst. Ook zagen directe buren tijdens de bijeenkomst in dat de instelling niet altijd op de hoogte was doordat veel problemen onderling met de bewoners werden opgelost zonder dat er melding werd gemaakt bij Riwis.