Nieuws
FNV luidt de noodklok over aanpak huishoudelijke hulp in Achterhoekse gemeenten
FNV luidt de noodklok over aanpak huishoudelijke hulp in Achterhoekse gemeenten
ARNHEM - 'Gemeenten moeten stoppen met het afschaffen van huishoudelijke hulp.
Steeds meer mensen komen in de knel te zitten. Het mag toch niet zo zijn dat je naar de rechter moet om zorg te krijgen?', stelt Wim van der Hoorn van FNV Zorg en Welzijn. Steeds meer cliënten maken bezwaar tegen de inperking van de huishoudelijke hulpuren. Inmiddels zijn er in de Achterhoek vier rechtszaken aangespannen om alsnog hulp in de huishouding te krijgen.
Even de ramen lappen of het huis eens grondig stofzuigen. Als je dat niet zelf kan, kon je altijd een beroep doen op de gemeente. Maar niet iedereen krijgt meer huishoudelijke hulp. Een aantal gemeenten in de Achterhoek, zoals Berkelland, Lochem en Montferland, kiest er sinds 1 januari voor de huishoudelijk hulp te verminderen of zelfs af te schaffen. Daarom wordt op verschillende plekken inmiddels actiegevoerd om die zorg af te dwingen. Want het mag dan misschien lijken op eenvoudig poetswerk, maar ook bij Omroep Gelderland melden zich steeds meer mensen die radeloos zijn.
'Ik wil dat de rechter zich hierover uitspreekt'
Eén van hen is Cor Kruunenberg uit 's-Heerenberg. Hij is 82 jaar en in augustus vorig jaar kreeg hij 2,5 uur huishoudelijke hulp toegewezen, omdat hij dit volgens de gemeente nodig had door zijn beperkingen. In december krijgt hij een brief met de mededeling dat de hulp vervalt. Dat snapt hij niet, want zijn beperkingen zijn niet minder geworden.
Er is geen persoonlijk contact geweest, alleen een brief. Cor krijgt hierhoor het gevoel dat hij aan zijn lot wordt overgelaten. Er volgt nog een telefoongesprek met de gemeente Montferland en daarin wordt hem duidelijk gemaakt dat ook al zou hij 2,5 uur hulp krijgen, hij dit dan toch zelf moet gaan regelen. Want Montferland vergoedt de eerste drie uur hulp niet meer.
De gemeente laat in een reactie weten dat de indicatie van Cor in een uitgebreid telefoongesprek met hem is vastgesteld en dat Cor geen keukentafelgesprek wilde. Dit omdat hij te horen had gekregen dat hij toch niet boven die 3 uur hulp zou uitkomen. De boodschap is duidelijk voor Cor en dus besluit hij om een gerechtelijke procedure te starten. 'Dit mag toch zo niet gebeuren. Ik wil dat de rechter zich hierover uitspreekt', zegt Cor vastbesloten.
Berkelland: 'Wij bieden zorg voor wie het wel nodig is'
Cor is niet de enige die een procedure aanspant. Ook Jan Timmermans wil een principiële uitspraak. Zijn 79-jarige moeder woont in Eibergen en had met spoed huishoudelijke hulp nodig van de gemeente Berkelland. Zij breekt begin januari haar heup en de eerste aanvraag voor hulp doet Timmermans bij het Voormekaar Team, het plaatselijke wijkteam. Die vertelt hem dat de gemeente geen huishoudelijke hulp meer verleent. Zonder onderzoek te doen, krijgt hij zes telefoonnummers van thuisorganisaties mee.
'Er wordt helemaal geen indicatie gegeven. Het is het zoek-het-maar-uit-team', zegt Timmermans. Na veel omwegen en heel lang aandringen heeft hij nu alsnog tijdelijk uren voor elkaar gekregen, maar Berkelland is vastbesloten. 'Wij bieden geen vergoeding meer voor eenvoudige schoonmaakwerkzaamheden om zorg te kunnen leveren aan situaties waarin dat wel nodig is', zegt wethouder Scharenborg.
Je postcode bepaalt of je zorg krijgt
De verschillen in aanpak van zorg worden steeds duidelijker en de plek waar je woont kan uitmaken hoeveel zorg je krijgt. FNV Zorg en Welzijn is sinds deze week gestart met bijeenkomsten. Ze roepen mensen op om protest aan te tekenen wanneer gemeenten stoppen met huishoudelijke hulp. Volgens FNV is huishoudelijk hulp een onderdeel van de zorg die belangrijk is om mensen langer thuis te laten wonen. Sommige gemeenten, zoals Berkelland, zien het veel meer als schoonmaakwerk dat andere partijen goedkoper kunnen uitvoeren dan medewerkers die volgens de CAO in de zorg worden betaald.
Wethouder Scharenborg laat weten te kiezen voor maatwerk. Er komen 1100 gesprekken met cliënten om te bepalen welke zorg nodig is. Jan Timmermans is niet tevreden over het maatwerk dat zijn moeder geboden is en vindt dat de gemeenteraad bij zichzelf te rade mag gaan. 'Dit is niet zoals de wetgever de wet bedoeld heeft en niet zoals het in andere gemeenten gaat. Je kan wel huishoudelijke hulp bieden, maar dan moet je andere keuzes maken', besluit Jan Timmermans.