Nieuws

OM in hoger beroep na vrijspraak Arnhemse 'Syriëgangers'

ARNHEM - Het OM gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van de Arnhemse 'Syriëgangers' Hakim B.
en Mohammed El A. De rechtbank oordeelde dat er onvoldoende bewijs is om te stellen dat de twee op weg waren naar Syrië om daar te gaan vechten.
Het Openbaar Ministerie had twee jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen de twee mannen geëist, maar de rechtbank sprak ze vrij wegens gebrek aan bewijs. De officier van justitie had gehoopt dat een zware straf anderen, die ook naar Syrië willen reizen, zou afschrikken. Advocaat Serge Weening die de mannen verdedigde, was blij met de uitspraak.

Gevechtskleding

De 27-jarige Mohamed El A. en de 22-jarige Hakim B werden in augustus 2013 in Kleef opgepakt. Ze hadden daar twee auto's gehuurd. Ook hadden ze gevechtskleding en veel cash geld bij zich. De twee beweren dat ze onderweg waren naar hun broers in Syrië om humanitaire hulp te verlenen. Volgens het Openbaar Ministerie hadden de twee de intentie om deze spullen te gebruiken bij de gewapende strijd in Syrië.
Tijdens de rechtszaak zei Mohamed al dat hij deze spullen aan zijn broer in Syrië wilde geven. Ook wilde hij in Syrië gaan wonen. Hakim zei dat hij zijn broer in Turkije wilde bezoeken en niet van plan was om naar Syrië te gaan.

Onvoldoende aanknopingspunten

De rechtbank gaat ervan uit dat de 27-jarige Mohamed een streng islamitische ideologie aanhangt, maar verder is er voor de rechtbank onvoldoende bewijs. 'Het dossier biedt onvoldoende aanknopingspunten om vast te stellen dat de man oorlogshandelingen in Syrië gepleegd of ondersteund zou hebben, die gezien zouden kunnen worden als terroristische misdrijven', aldus de rechtbank.
Voor de rechtbank staat ook niet vast dat de 22-jarige Hakim onderweg was naar Syrië. Bovendien heeft de rechtbank op basis van het dossier niet kunnen vaststellen dat hij aan de gewapende strijd in Syrië wilde meedoen. Volgens het OM valt uit de dossiers wel af te leiden dat de verdachten de intentie hadden om te gaan vechten in Syrië