Nieuws

Aanhouding door 'opgefokte' motoragent 'disproportioneel'

Aanhouding door 'opgefokte' motoragent 'disproportioneel'
De aanhouding van verslaggever Rob Vorkink van RTV Oost is 'disproportioneel'.
LOCHEM - De aanhouding van verslaggever Rob Vorkink van RTV Oost is 'disproportioneel'.
Dat zegt zijn advocaat Rob Oude Breuil.
Vorkink werd door de politie opgepakt kort nadat hij bij Radio Gelderland verslag deed van een ernstig ongeluk op de A1 bij afslag Lochem. Daarbij kwam een 21-jarige vrachtwagenchauffeur uit Wehl om het leven.
Toen de verslaggever uren later op vrije voeten kwam uitte de advocaat zijn onvrede over het optreden van de politie.
Journalist RTV Oost zojuist na arrestatie weer in vrijheid gesteld. Onbegrijpelijk dat er zo disproportioneel is opgetreden.
— Mr. Rob Oude Breuil (@MrRobOudeBreuil)
Woordvoerder Esther Naber van de politie zegt donderdag dat de verslaggever meerdere keren door agenten is gesommeerd om te vertrekken. Hij stond aan de andere kant van de snelweg, waar nog steeds verkeer met 120 km/u voorbij kwam rijden. 'Bestuurders werden al afgeleid door het ongeluk, dat ook meneer daar stond zorgde voor levensgevaarlijke situaties', aldus Naber. Uiteindelijk werd een motoragent naar de verslaggever gestuurd die hem nogmaals meerdere keren met klem verzocht ergens anders te gaan staan. Toen Vorkink daar geen gehoor aan gaf heeft de motoragent hem opgepakt.

'Opgefokte' motoragent

De verslaggever van RTV Oost heeft zelf een andere lezing. Hij denkt twee aanwijzingen van de politie te hebben gemist doordat hij zich concentreerde op het verslag voor Radio Gelderland. 'Pas de derde aanwijzing heb ik meegekregen, en dat zeg ik ook in het gesprek met Radio Gelderland'. Toen Vorkink daar gehoor aan wilde geven, verscheen de 'opgefokte' motoragent. Die zou hebben gezegd dat de verslaggever moest 'opdonderen' en 'opflikkeren'. Vorkink stelt te hebben aangegeven daar gehoor aan te willen geven, maar zei ook tegen de agent: 'Doe nou gewoon'. Na de discussie die volgde, werd hij aangehouden.

'Wachten of OM het lef heeft om Vorkink te vervolgen'

Advocaat Rob Oude Breuil zegt dat het nu wachten is op wat het Openbaar Ministerie met de zaak gaat doen. Hij is benieuwd of justitie 'het lef heeft om Vorkink te vervolgen of de zaak wijselijk gaat seponeren'. Het kan volgens de advocaat nog enkele maanden duren voordat duidelijk is wat justitie wil doen. Zelf een schadevergoeding eisen, heeft volgens de advocaat geen zin omdat de verslaggever daarvoor te kort heeft vastgezeten.
Directeur Marcel Oude Wesselink van RTV Oost laat weten de zaak niet groter te willen maken dan het is. Ook uit respect naar het dodelijke slachtoffer dat bij het ongeluk viel. 'Ik zie het als een twee mensen die elkaar in een gespannen situatie troffen.' Ook voor de regionale omroep is het afwachten welke stappen justitie gaat ondernemen tegen de verslaggever.