Nieuws

De zaak Jos Mahler in vijf vragen

De zaak Jos Mahler in vijf vragen
Dossier GLD besteedt donderdagavond aandacht aan de zaak Jos Mahler.
ARNHEM - Dossier GLD besteedt donderdagavond aandacht aan de zaak Jos Mahler.
Zaterdag werd een auto uit de Nederijn gehaald, waarmee hij in het najaar van 1998 verdween. Vijf vragen over de vermissing waarover 16 jaar onduidelijkheid heerste.

Wat gebeurde er die fatale novemberavond?

Op een zondagavond in november1998 gaat Jos Mahler samen met zijn Poolse verloofde Marzana Lapa (32), bijnaam Majka, en zijn Poolse vrienden, Pawel Lach (23) en Robert Swiniarski (22) stappen in Arnhem. Ze eten die avond wat bij restaurant Krakus in Arnhem. Rond middernacht vertrekken ze. Wat daarna met de auto en de vier vrienden is gebeurd, is 16 jaar lang een mysterie.

Wie was Jos?

Jos Mahler is op het moment van zijn verdwijning 30 jaar. Hij wil trouwen met zijn vriendin Marzana in Kasteel Doornenburg in de plaats waar Jos vandaan komt. Hij is een opvallende verschijning. Hij had als kind een hartafwijking, waar hij als klein jongetje aan geopereerd is. Door de medicatie is hij kaal geworden en is hij niet helemaal volgroeid.

Wanneer begon het politie-onderzoek?

Pas 3 maanden na de novembernacht waarin Jos Mahler verdween, pakt de politie het onderzoek serieus op. Het 'Schilderteam' - Mahler is het Duitse woord voor schilder - houdt rekening met verschillende scenario's, zoals het vrijwillige vertrek naar een onbekende bestemming of een afrekening in het criminele circuit. De politie heeft 12.000 uren in de zaak gestoken als ze in september 1999 besluit het onderzoek te stoppen.

Van wie was de auto?

De auto waarmee Jos en zijn vrienden verdwijnen is een blauwe Datsun Stanza uit 1982. Die is zaterdag boven water getakeld. De auto was niet van Jos Mahler, hij had namelijk geen rijbewijs. De auto was geleend van een kennis uit Gendt.

Rekende de familie nog op een teken van leven?

De familie kreeg zaterdag het bericht van familierechercheurs dat de auto gevonden was. De familie heeft de berging van het voertuig uit de Nederrijn bij Huissen op de kade gevolgd. Na al die jaren hadden ze geen rekening meer gehouden met de vondst van hun dierbare en de auto. De hoop hebben ze nooit opgegeven. Vader Dirk Mahler heeft altijd hoop gehouden dat hij zou weten wat er met zijn 'menneke' gebeurd is.