Nieuws

Nieuwe vrijwilligerservice AutoMaatje maar wie betaalt bij brokken?

Nieuwe vrijwilligerservice AutoMaatje maar wie betaalt bij brokken?
Even met de buurman meerijden, een verre vriend optrommelen of familie voor laten rijden; voor mensen die moeilijk te been zijn kan het dagelijkse noodzaak zijn om ergens te komen.
BARNEVELD - Even met de buurman meerijden, een verre vriend optrommelen of familie voor laten rijden; voor mensen die moeilijk te been zijn kan het dagelijkse noodzaak zijn om ergens te komen.
Om aan die behoefte te voorzien is in Barneveld woensdag het project AutoMaatje gelanceerd. Een initiatief van de ANWB en gemeenten waar vrijwillige chauffeurs voor een 'vriendenprijsje' voor komen rijden.
Het project is vooral bedoeld voor mensen die minder mobiel zijn, geen eigen auto meer hebben of voor wie het openbaar vervoer of reizen met de taxi een probleem is. Het grote voordeel aan het project zijn de relatief lage kosten, 30 eurocent per kilometer. In verschillende gemeenten bestaan al wel vergelijkbare projecten, zoals in Doesburg, Ellecom en Brummen.

Onduidelijkheden

Toch lijkt nog niet alles even duidelijk aan het project. Wie betaalt bijvoorbeeld bij een ongeluk? Zo zocht potentieel vrijwilliger Willemsen uit dat zijn verzekering geen taxidienst dekt. En het Verbond van Verzekeraars waarschuwt voor zulke constructies, want een particuliere verzekering dekt niet altijd een commerciële activiteit.
De ANWB benadrukt dat het absoluut geen taxidienst is en dat de verzekering de mogelijke opgelopen schade gewoon vergoed wordt.