Nieuws

Studenten speeddaten met oude huisgenoten

ARNHEM - Ze heten Britt, Ingeborg, Julie, Luc en Pim en donderdag stelden de vijf studenten zich officieel voor aan hun huisgenoten.
Niet bijzonder ware het niet dat de vijf bij elkaar ongeveer net zo oud zijn als de gemiddelde huisgenoot. Britt, Ingeborg, Julie, Luc en Pim wonen namelijk vanaf nu in zorgcentrum Vreedenhoff in Arnhem tussen de ouden van dagen.
Een bewuste keuze van zowel de studenten als het zorgcentrum. Directeur Wout Oldhoff van Vreedenhoff: ' Vreedenhoff wil laten merken dat ze springlevend is. We hebben slechte jaren gehad met veel verloop, veel interimmers. We willen een nieuwe uitstraling, dat het een woonzorgcentrum is voor ouderen en jongeren. Ook tijdelijke bewoning kan dus'. De studenten hebben zelf bedacht hoe zij zich voor willen stellen aan de medebewoners. Dat gebeurt met behulp van speeddating. De studenten schuiven elk aan bij een groepje ouderen en nadat er is kennis gemaakt, schuiven ze door naar een volgend groepje.

Vrijwilligerswerk

De vijf studenten die in het verzorgingshuis gaan wonen, zijn uitgekozen na een strenge selectie. De studenten betalen 75 euro per maand voor een kamer van ongeveer 24 vierkante meter. Ook krijgen ze een eigen keuken en badkamer. Het woonzorgcentrum verwacht dat de nieuwe bewoners als tegenprestatie twintig uur per maand vrijwilligerswerk uitvoeren. Wat dat werk precies inhoudt is nog niet bekend. Het zal geen vervanging van het gewone verpleegwerk zijn. Volgens directeur Wout Oldhoff kijken de meeste bejaarden uit naar de nieuwe buren en zijn ze niet bang voor overlast. 'Sommige bewoners hebben al gezegd dat ze ook willen komen als er een feestje is.'