Nieuws

Rijnstate ziekenhuis toont wereld van electroshocks

Rijnstate ziekenhuis toont wereld van electroshocks
Een aantal patiënten van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem is jarenlang gevolgd voor een documentaire over electroshocktherapie.
ARNHEM - Een aantal patiënten van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem is jarenlang gevolgd voor een documentaire over electroshocktherapie.
De documentaire wordt maandagavond uitgezonden.
De film is het geesteskind van regisseur Saskia Gubbels. In totaal heeft zij drie jaar in het ziekenhuis rondgelopen voor de documentaire. Eén jaar voor research en twee jaar voor opnames. Volgens productiehuis Zeppers, dat de film heeft geproduceerd, was Rijnstate het enige ziekenhuis waar hun filmploeg welkom was. Het ziekenhuis hoopt dat de film een ander licht schijnt op de vooroordelen rond Electro Convulsie Therapie.

Niet als in de film

In de jaren '70 kwam de filmklassieker 'One flew over the Cuckoo's Nest' uit. Daarin wordt electroshocktherapie gebruikt als strafmaatregel tegen psychiatrisch patienten. Volgens Jackie Pals van Rijnstate hebben die beelden voor veel vooroordelen gezorgd. De film laat volgens Pals zien hoe de behandeling feitelijk gaat.
'Het is een vrij onbekende therapie, maar het is eigenlijk al heel lang een reguliere behandeling. Vaak wordt die toegediend met extra medicatie. Het is tijd voor een ander geluid.'
Andere ziekenhuizen zijn ook benaderd door productiehuis Zeppers. Uitvoerend producent Judith Vreriks zegt dat de artsen vaak wel mee willen werken. 'Wij hebben andere ziekenhuizen gepolst. De artsen zijn vaak positief, maar het bestuur reageert dan terughoudend. Uiteindelijk gaat het dan ook niet door.'

Contract

Het ziekenhuis en de filmploeg hebben hun afspraken vastgelegd in een contract. Het ziekenhuis heeft de film gezien voordat-ie in premiére ging en mocht ook aanpassingen toebrengen. Enkele weken geleden ging de documentaire in premiére voor de hoofdrolspelers en artsen. Volgens Jackie Pals was dat een emotionele middag.
'Het was zeer indrukwekkend en heel aangrijpend. Het is toch bijzonder dat patiënten op hun kwetsbaarste moment mee willen werken.'