Nieuws

Sporten? Eerst even het hart laten keuren!

ARNHEM - Sportartsen van het Sport Medisch Centrum Papendal bij Arnhem pleiten voor meer preventieve hartscreenings bij amateursporters.Zondag moest een hardloper worden gereanimeerd nadat hij onwel was geworden vlak voor de finish van de 25 kilometerloop van de Midwintermarathon in Apeldoorn.
De man heeft het overleefd, maar jaarlijks overlijden er Nederland 200 mensen tijdens of direct na het sporten. Hoe gezond is sporten eigenlijk?
Sportcardioloog Nicole Panhuysen: 'Er wordt altijd de vraag gesteld, waarom? En in eerste instantie krijg je te horen, hij of zij had totaal geen klachten, maar als je gaat graven waren er wel degelijk klachten waarvan je kan afvragen of hij of zij zich toch niet had moeten laten keuren.'

Verhoogd risico

Bij mensen onder de 35 is vaak een erfelijke of aangeboren hartziekte de oorzaak. Bij ouderen zijn hart en vaatziekten vaak het probleem. 'We weten dat intensieve inspanning verhoogd risico geeft op hartklachten en dat er veel risciopatiënten rondlopen die dat niet weten. Vanuit onderzoek weten we dat we met een cardiologische screening wel wat van die riscofactoren eruit kunnen halen en iemand gericht kunnen adviseren', zegt sportarts Arjan Kokshoorn.
Op het Sport Medisch Centrum Papendal zijn de afgelopen 4 jaar 5.000 mensen onderzocht. 14 procent is doorverwezen naar het ziekenhuis. Bij de helft van hen bleek ook daadwerkelijk iets mis te zijn met het hart.
Een preventieve hartscreening wordt vaak vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.