Nieuws

Na 16 jaar nog DNA vinden: het kan!

Na 16 jaar nog DNA vinden: het kan!
Afgelopen weekend is na 16 jaar de auto van de vermiste Jos Mahler uit Doornenburg gevonden.
HULSHORST - Afgelopen weekend is na 16 jaar de auto van de vermiste Jos Mahler uit Doornenburg gevonden.
De wagen lag in het water bij het Looveer in Huissen. In de auto zijn ook menselijke resten ontdekt. Maar hoe eenvoudig is het om na zo'n lange tijd vast te stellen van wie de resten zijn?

Resten koel bewaard

Volgens DNA-expert Johanna van der Meij van forensisch onderzoeksbureau Independent Forensic Services uit Hulshorst is het zeker mogelijk. 'De vraag is alleen hoe het materiaal eraan toe is, pas dan kun je zeggen hoe snel zo'n onderzoek gaat', vertelt ze.
'De resten van Jos Mahler, zijn vriendin en twee vrienden lijken koel bewaard, aangezien de auto jaren in het water heeft gelegen. Dat is positief. Ligt materiaal bijvoorbeeld lang in de zon, dan is het al een stuk lastiger.'
Weefsel verteert volgens de DNA-deskundige vrij snel, waardoor het DNA kapot gaat. 'Maar uit botresten of tanden kun je eigenlijk altijd DNA halen. Tenzij iemand bijvoorbeeld gecremeerd is, maar dat is in de zaak-Mahler niet aan de orde.'

Ouderdom zegt niets

Tijd speelt dus geen rol in de DNA-wereld. 'Het is nu zelfs nog mogelijk om DNA vast te stellen bij figuren uit de prehistorie. Een mammoet of Neanderthaler.' Vraag is hoelang we nog moeten wachten, om te horen of Jos Mahler en zijn vrienden afgelopen zaterdag inderdaad zijn gevonden.
'Bij een vers bloedvlekje, na bijvoorbeeld een misdrijf, kun je binnen een paar uur een DNA-profiel maken, maar bij deze stoffelijke resten kan dat nog dagen duren', aldus Van der Meij.

Tandenborstel nodig

Als je dan eenmaal DNA hebt vastgesteld is natuurlijk nog vergelijkingsmateriaal nodig van de overledene. 'Daar kun je bijvoorbeeld een tandenborstel, kam of beker voor gebruiken. Maar of die spullen er na 16 jaar nog zijn?'
Toch is de hoop niet verkeken. Van der Meij: 'Materiaal van familieleden kan ook uitsluitsel geven. Meestal wordt er dan wangslijm afgenomen en kan er alsnog een match komen'. En dan kan dus na 16 jaar alsnog antwoord komen op de vraag of de vermissing van Jos Mahler en zijn vrienden inderdaad is opgelost.