Nieuws

In Gelderland 474 hennepkwekerijen opgerold

In Gelderland 474 hennepkwekerijen opgerold
In Gelderland zijn vorig jaar 474 hennepkwekerijen opgerold waarbij sprake was van het illegaal aftappen van stroom.
ARNHEM - In Gelderland zijn vorig jaar 474 hennepkwekerijen opgerold waarbij sprake was van het illegaal aftappen van stroom.
Dat meldt netbeheerder Liander. De top 3 wordt gevormd door Arnhem (85), Nijmegen (65) en Apeldoorn (49). Daarna volgen Zutphen (24), Doetinchem (15) en de gemeente Over-Betuwe (15).
Huishoudens betalen 3 euro per jaar voor het illegaal aftappen van elektriciteit, de schade wordt geschat op 200 miljoen euro. 'Veiligheid is minstens zo belangrijk', zegt woordvoerder Karen Nitschke van Liander. 'Het aftappen van stroom is ontzettend gevaarlijk.'
Liander is actief in Gelderland, Flevoland, Noord-Holland en Friesland. In dit gebied is het aantal opgerolde hennepkwekerijen met 6 procent gestegen.
Volgens Nitschke komt dit door een intensievere samenwerking van de netbeheerder met politie en andere partijen, zoals Meld Misdaad Anoniem.
Bij de in 2014 opgerolde hennepplantages is voor 147 miljoen kilowattuur aan stroom gestolen. Een gemiddeld huishouden verbruikt 3340 kilowattuur per jaar, hetgeen neerkomt op 44.000 huishoudens.