Nieuws

Vitesse is weer te sterk voor pover Ajax

ARNHEM - Vitesse heeft na twee competitienederlagen zijn eerste zege binnen.
In een matige wedstrijd in GelreDome werd een zeer pover Ajax met 1-0 verslagen. Eerder dit seizoen kegelde Vitesse de Amsterdammers al keihard uit de beker. Nu lijkt Ajax na de nederlaag in Arnhem uitgeschakeld voor de titel.
De eerste helft bood in het sfeervolle GelreDome weinig spektakel. Vitesse controleerde het duel en kreeg een aantal aardige mogelijkheden via Traore en Qazaishvili, maar grote kansen waren er niet. Ajax stelde daar helemaal niets tegenover en grossierde in balverlies.
Denys Oliinyk zag een kopbal over gaan en Ajax schoot na rust via El Ghazi op de lat. Vlak voor tijd zette het strijdbare Vitesse nog eens extra aan en bracht trainer Bosz Djurdjevic voor Traore. Dat bleek een gouden zet, want de Serviër schoot Vitesse op prachtige wijze naar de dik verdiende winst.

- uitgebreider verslag -


Na de bekernederlaag en slechts een zege uit tien competitieduels was er Vitesse veel aan gelegen weer eens te winnen. De druk was voelbaar bij de Arnhemse club. Het eerste kwartier was aan beide kanten redelijk voorzichtig, hoewel Vitesse direct de betere ploeg was. Het eerste kansje was er pas na een kleine twintig minuten. De van de Afrika Cup teruggekeerde Bertrand Traoré besloot het bij zijn eerste mogelijkheid te proberen, maar Ajax-keeper Cillessen pareerde zijn inzet. Even later schoot Qazaishvili, vanaf een meter of twintig, voorlangs.

Tobbende ploegen

Halverwege de vrij vlakke eerste helft moest Bosz voor het eerst wisselen. Renato Ibarra moest zich laten vervangen door Denis Oliinyk. De Oekraïner viel meteen gedreven in en schoot, na een goede passeerbeweging, op de hand van Ajax-verdediger Mike van der Hoorn. Scheidsrechter Vink gaf echter geen strafschop omdat de bal niet naar de hand ging. Linksback Rochdi Achenteh probeerde het nog met een afstandsschot. Toen ook Traore vanuit een lastige hoek het net niet kon vinden, stond het na 45 minuten voetbal dus 0-0 tussen de twee tobbende ploegen.

Zelfde spelbeeld

Ook na rust bleef Vitesse de baas over Ajax. De grootste kans was dan ook voor de Arnhemmers. Een prachtige lob van de sterk spelende Davy Pröpper leverde een grote kans op voor Oliinyk, maar zijn kopbal ging over. Na ongeveer een uur spelen kreeg de slordig spelende landskampioen zijn eerste echte kans. Jan-Arie van der Heijden, die veel weghaalde in het strafschopgebied, blokte het schot van El Ghazi. Ruim een kwartier voor tijd testte El Ghazi Eloy Room pas voor het eerst serieus.

Verdiende voorsprong

Vitesse legde veel energie in het duel, won de meeste duels en had het middenveld continu in handen. De thuisploeg zette nog eens extra aan. Leerdam en ook Djurdjevic werden gebracht voor een serieus slotoffensief. Vooral de komst van Djurdjevic bleek dit maal een gouden zet. Na een voorzet van Rochdi Achenteh schoot de Serviër op prachtige wijze de 1-0 tegen de touwen. Hij controleerde knap, wipte de bal over Moisander en knalde snoeihard raak. Ajax had via El Ghazi nog wel de kans op de gelijkmaker. Een afstandsschot kwam via de handen van Room op de lat. Ook Djurdjevic was nog dicht bij een tweede goal, maar de 1-0 bleef staan waardoor Vitesse eindelijk weer eens won en tegelijkertijd Ajax in diepe rouw dompelde.

Opstelling Vitesse: Room, Diks, van der Heijden, Mori, Achenteh, Pröpper, Qazaishvili(83. Leerdam), Vejinovic, Ibarra (23. Oliinyk), Traore (83.Djurdjevic), Labyad