Nieuws

Houtsnippers vliegen je om de oren in Velp

VELP - Op landgoed Larenstein in Velp vliegen de houtsnippers je om de oren.
24 deelnemers uit 3 verschillende landen doen mee aan landelijke zaag- en houthakwedstrijden. Het is een onderdeel van de open dag van Helicon, een onderwijsinstelling voor middelbaar beroepsonderwijs.
Bij de zogenoemde Forestry Cup strijden teams om een podiumplek. Zo worden de snelheid en de behendigheid van zagers getest. Ook moeten de jonge mannen laten zien dat ze het traditionele houthakken beheersen. Deelnemers aan deze wedstrijden kunnen zich ook bewijzen door een boomstam van ruim 20 centimeter in minder dan een halve minuut doormidden te hakken. Met deze zaag -en hakkunsten promoot Helicon de opleiding bos en natuurbeheer. 

Er zijn 5 onderdelen:

  • ketting monteren en halve schijven zagen: zo snel mogelijk een ketting op de zaag monteren en daarmee een rechtopstaande stam in de lengte in tweeën zagen. Vervolgens worden van één van de twee helften schijven afgezaagd zonder de andere helft te raken.

  • schijven zagen: van een rechtop staande stam zo snel mogelijk 10 schijven zagen die op elkaar moeten blijven liggen. De deelnemer mag stam en schijven tijdens het onderdeel niet met het lichaam aanraken.

  • snelheidsbaan: de deelnemer zal zich met zaag rennend verplaatsen en op verschillende punten zo snel mogelijk van liggende stammen schijven afzagen met een vooraf bepaalde dikte.

  • hakken: met vlijmscherpe wedstrijdbijlen een stam doorhakken.

  • Velper uitdaging: een parcours waarbij verschillende onderdelen gecombineerd worden; o.a. zo snel mogelijk een boom uitsnoeien, schijven afzagen die wegvliegen en een hindernisbaan met lierkabel en zware ketting afleggen.