Nieuws

Gladheid leidde tot 31 kilometer file op A2

Gladheid leidde tot 31 kilometer file op A2
Het winterweer zorgde donderdagochtend voor ongelukken en lange files in Gelderland.
CULEMBORG - Het winterweer zorgde donderdagochtend voor ongelukken en lange files in Gelderland.
Op de A2 richting Utrecht stond tussen Sint-Michielsgestel en knooppunt Everdingen ruim 30 kilometer file. De vertraging liep op tot 1,5 uur. De file nam maar langzaam in lengte af.
Volgens woordvoerder Frank Boer van de VerkeersInformatieDienst (VID) gebeurden op de A2 bij Culemborg in beide richtingen ongelukken door gladheid. 'Rond 6 uur ontstond er een hagelbui en die veroorzaakte een paar aanrijdingen. Daarna bleef de weg wit, waardoor mensen schrokken en op de rem trapten.'

'Opmerkelijk lange file'

Volgens Boer trekt het na zo'n hagelbui langzaam weer op. 'Omdat het daarna toch een beetje glad blijft en dat zien we wel vaker op de A2. Dan blijft het altijd een beetje doorsudderen', legt hij uit. De lengte van de file is opmerkelijk. 'We zien niet vaak files van boven de 30 kilometer. Het enige goede nieuws op de A2 is dat de weg weer vrij is en dat je wel aardig blijft rollen. De snelheid is er wel uit, maar helemaal stil sta je niet meer. Het is zo'n 30 km/uur dat je doorsukkelt vanuit Den Bosch naar Utrecht', aldus de woordvoerder rond half 8.
Probeer de #A2 van Eindhoven naar Utrecht te mijden. Je staat anders vast vanaf Sint-Michielsgestel over een lengte van 30 kilometer.
— VID (@vid)

Drukte bij pompstations

Bij pompstations aan de snelweg was het extra druk, bijvoorbeeld bij De Lingehorst in Beesd. 'De zaak zit overvol. De snelweg ook. Veel mensen komen hier binnen, omdat ze even de file uit willen. Sommigen stonden er anderhalf uur in', sprak een medewerker. De worstenbroodjes en koffie waren niet aan te slepen.

Blikschade

Bij de aanrijdingen donderdagochtend vroeg op de A2 zijn geen gewonden gevallen. 'Er was alleen blikschade. De weg was ook snel weer vrij', aldus Boer.
Ook op andere snelwegen in Gelderland stonden lange files. Zo was het druk op de A12, A15, A28 en A50. Volgens MeteoGroup in Wageningen bestaat de hele dag kans op gladheid. Er wordt nog steeds volop gestrooid.
In de #Achterhoek is het nu ook een beetje wit aan het worden. #Lichtenvoorde #Aalten Foto: Jarco van den Brink. pic.twitter.com/tZ8BTIaHsK
— MeteoGroup-Weer.nl (@MeteoGroupWeer)
Vanwege de weersomstandigheden rijdt de NS vandaag met 20 procent minder treinen.