Nieuws

'Nergens wordt zo veel carnavalsmuziek gemaakt als in Groesbeek'

GROESBEEK - De Gelderse raden van 11 zijn in opperste staat van paraatheid, volgende week barst het carnaval weer los.
En op Noord-Brabant en Limburg na zijn in Gelderland de meeste carnavalsoptochten te vinden.
Ook de schlager, het traditionele carnavalslied, tiert welig in onze provincie. Groesbeek is hofleverancier van de Gelderse carnavalsknaller. Tijdens het Groesbeekse Schlagerfestival traden 29 carnavalsverenigingen op met hun carnavalsnummer van 2015. De eerste prijs ging naar de mannen van SV De Krulle.

Schlagers horen bij carnaval

Wilbert Weijers van SV De Krulle: 'Schlagers horen echt bij carnaval. Vroeger waren het echt de Duitse schlagers en hoempapa muziek, tegenwoordig heb je ook modernere nummers met een beat.' De Groesbeekse nummers worden veel gedraaid in het uitgaansleven en natuurlijk in de carnavalstenten.

Actueel

Een goed carnavalsnummer steekt de draak met een actuele ontwikkeling. Het nummer van SV De Krulle gaat over de fusie van de gemeenten Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek. De nieuwe gemeente gaat Berg en Dal heten, dat ligt gevoelig in Groebseek. In het nummer zingen de mannen:

'Ik zie gewoon ‘ne Gruusbekse jong.

En mien hort da lit op miene tong.

Van oons fot en moet ut plat geleerd,

Mien trots is groot, ik zie vereerd.

Ien gen geval,

Kom ik uut Berg en Dal.'

De schlager is dood

Al sinds de jaren '70 worden in Groesbeek schlagers opgenomen. In 1988 werd het eerste schlagerfestival in Groesbeek georganiseerd. De laatste jaren dreigde de traditie een stille dood te sterven. 'We gingen meer dan 30 naar minder dan 20 schlagers,' zegt Henri Janssen van het Groesbeeks Schlagerfestival. Hij organiseerde dit jaar voor de 9e keer het festival dat al 28 jaar bestaat. 'Jarenlang moesten we met wachtlijsten werken, er was gewoon niet genoeg tijd om alle schlagers een plekje te geven in het programma.' De afname werd vooral veroorzaakt door oudere carnavalsvierders die het wel hadden gezien. 'De oude garde stopte er mee, het was maar de vraag of de jongeren er mee door zouden gaan.'

Maar er gloort hoop

Dit jaar klonken schlagers van 29 verschillende groepen op het festival dat ongeveer 1800 bezoekers trok. En dat zijn lang niet alle nummers die worden geschreven, zo blijkt uit het omvangrijke overzicht op Gruusbek.nl. De 11 dames van CV Fienut schreven wel een nummer, maar kozen er voor om niet op te treden op het schlagerfestival.
Sanne Eeren: 'We zijn altijd heel druk met het bouwen van de wagen. Dit jaar kregen we ineens het idee om ook een schlager op te nemen. De wagen alleen is al veel werk, het is bijna niet te doen om dan ook nog een optreden voor te bereiden. Het was een spontaan idee. Het leek ons gewoon leuk om een nummer op te nemen en het in de carnavalstent terug te horen.' De leden van CV Fienut krijgen zo veel positieve reacties dat ze overwegen om volgend jaar wél op te treden.

Nooit meer een wachtlijst

'Voor volgend jaar hebben zich al 7 nieuwe groepen aangemeld, dat past nooit in het programma,' verzucht Henri Janssen van het Groesbeeks Schlagerfestival. 'We moeten nog even zien hoe veel groepen zich volgend jaar daadwerkelijk inschrijven, als het er 32 zijn dan kunnen ze gewoon meedoen.'
Janssen is positief, want vooral de jeugd is weer enthousiast. 'Dit jaar hadden we 7 nieuwe groepen, waarvan 5 uit jongeren van 17-20 jaar bestonden.'

'Minder trekzak, meer beats'

Dat heeft wel gevolgen voor de muziek. 'Minder trekzak, meer beats,' lacht Janssen. 'De oudere garde heeft liever misschien de klassieke schlager, maar als ik zie wat deze muziek in de feesttent doet dan is dit hoe ze nu carnaval vieren. Wie ben ik om daar iets over te zeggen.'
Nog lang niet genoeg carnavalsnummers gehoord? Kijk hier voor een overzicht van dé Gelderse carnavalskrakers van 2015.

Carnaval op TV Gelderland

Zondag 15 februari kunt u vanaf kijken naar de leukste carnavalsoptocht van boven de rivieren; de carnavalsoptocht van Groenlo. Ruim 1200 deelnemers laten u genieten van een samensmelting van show, humor, theater, muziek  en confetti. Samen met de route door de smalle straten van de oude binnenstad, maakt dit de optocht uniek. Presentator Frank Oosterwegel neemt u mee in deze mooie optocht, ondersteunt door het commentaar van een van de bekendste Groenloërs; Willem te Molder.