Nieuws

Beelden gezocht van legendarische clash De Graafschap en Feyenoord

Beelden gezocht van legendarische clash De Graafschap en Feyenoord
Het is misschien wel de meest legendarische wedstrijd die De Graafschap ooit speelde.
DOETINCHEM - Het is misschien wel de meest legendarische wedstrijd die De Graafschap ooit speelde.
Op 7 oktober 1973 komt Feyenoord op bezoek in Doetinchem. Na negentig minuten puur spektakel staat er 5-7 op het scorebord. En vragen de 13.500 toeschouwers zich af: is dit allemaal echt gebeurd? Het programma Clubgenoten van Omroep Gelderland is op zoek naar beelden van deze historische ontmoeting.  
Het lijkt aanvankelijk een makkelijke middag te worden voor de Rotterdammers, die later dat seizoen het kampioenschap zullen vieren. 'Als we de eerste twintig minuten doorkomen, dan weet ik het nog niet', zegt Graafschap-doelman Harrie van Oosterhout van tevoren in de lokale pers. Dat lukt niet bepaald: na twintig minuten staat het 0-3.   

Vijverberg op zijn kop

En dan steekt plots de Achterhoekse storm op. De Graafschap recht de rug en komt via Chris de Vries, Oeki Hoekema en Henk 'Kappertje' Overgoor op 3-3. Als vlak voor rust een schot van Guus Hiddink door Eddie Treijtel wordt losgelaten en Sietze Veen kan binnentikken, is het feest compleet. De Vijverberg staat op zijn kop als nooit tevoren, het publiek danst, zingt en schreeuwt van geluk.  
In de tweede helft herstelt Feyenoord de verhoudingen en loopt uit naar 4-7, Hiddink maakt nog een eretreffer. Het publiek maalt niet om de nederlaag: het grote Feyenoord is in een geweldige pot aan het wankelen gebracht. Het verhaal over de wedstrijd gaat daarna van vader op zoon in de Achterhoek, de 5-7 wordt clubgeschiedenis.

Kauwgomincident

En in dat verhaal ontbreekt het kauwgomincident nooit. Kappertje Overgoor maakt de 3-3 en maakt een uitbundige juichbeweging. Hij verslikt zich daarbij in een stuk kauwgom en loopt rood aan. Guus Hiddink ziet het en schopt de langslopende Henk Wery onderuit. Hij krijgt geel, maar daardoor kan Kappertje wel behandeld worden. Hiddink slaat Overgoor hard op de rug, waarna hij de kauwgom en een stuk van zijn gebit uitspuugt. Kappertje speelt uiteraard gewoon door, de kaart voor Hiddink wordt ingetrokken. Overgoor zal daarna nooit meer een wedstrijd spelen met kauwgom in zijn mond.
Het programma Clubgenoten gaat met Overgoor terug naar V.V. Gendringen, waar het voor hem allemaal begon. En uiteraard komt in die uitzending de 5-7 aan bod. Maar van zo'n pot in het pre-selfietijdperk is beeld schaars, weet redacteur Boudewijn Bleekman.  'We hebben beelden en de uitzending van Langs de Lijn opgevraagd bij Beeld en Geluid in Hilversum, maar er is daar niets bewaard gebleven. Maar we hopen dat er in de Achterhoek nog mensen zijn die dingen hebben bewaard. Videobeelden, cassettebandjes met radioverslagen, foto's: alles is welkom.'
Hebt u materiaal van de wedstrijd? Mail dan clubgenoten@gld.nl of bel naar 026-3713713.