Nieuws

Willem van Gelre (1364 – 1402) galoppeert weer geharnast door Gelderland

Willem van Gelre (1364 – 1402) galoppeert weer geharnast door Gelderland
Willem van Gelre, de roemruchte Gelderse hertog uit de middeleeuwen, rijdt als het goed is deze zomer weer in een harnas door de straten van Nijmegen.
NIJMEGEN - Willem van Gelre, de roemruchte Gelderse hertog uit de middeleeuwen, rijdt als het goed is deze zomer weer in een harnas door de straten van Nijmegen.
Dat gebeurt dan tijdens Het Gebroeders van Limburgfestival (foto). De middeleeuwse re-enactementgroep Het Woud der Verwachting uit Barchem heeft opdracht gegeven om het harnas te laten namaken. Twee wapensmeden willen daarvoor naar Engeland om daar de kunst van het harnas-smeden te leren van Tobias Capwell, een wereldwijde autoriteit op dit gebied.

Slechts één afbeelding

Het harnas wordt nagemaakt van een afbeelding uit een middeleeuws manuscript dat in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag ligt. Initiatiefnemer Jacobus Trijsburg: 'Op die afbeelding staat hij in een harnas dat voor een simpele hertog veel te duur en protserig is. De artiest wilde hem kennelijk beter doen voorkomen. Maar toch maken we het na, het is het enige dat we hebben.'

Zwaar maatpak van veertig kilo

Wie het harnas gaat dragen moet hard aan het werk, want het kan wel tot 40 kilo wegen. De man die dat gaat doen is ruiter Wouter Wagenvoort, die de rol van Willem van Gelre speelt tijdens het Gebroeders van Limburgfestival in Nijmegen deze zomer. Het harnas wordt speciaal voor hem op maat gemaakt. 'We hebben geluk dat Wouter zeer gemiddelde maten heeft, dus er is altijd iemand te vinden die in het harnas past, mocht Wouter de rol niet meer willen of kunnen spelen', zegt Jacobus Trijstburg.

Grondlegger van huidige Gelderland

Willem van Gelre kan worden beschouwd als een van de grondleggers van het hertogdom Gelre. Daarnaast is hij bekend van pittige veldtochten naar Oost-Europa, waar hij vocht tegen heidenen om ze te bekeren tot het christendom.
Het huidige wapen van Gelderland met de Gelderse leeuw in geel en blauw en de Gulikse leeuw in zwart en geel hebben we aan deze hertog te danken. Hierop zijn ook de kleuren van de huidige Gelderse vlag gebaseerd: blauw, geel en zwart.