Nieuws

Behandeling patiënt met gewrichtsreuma kan veel goedkoper

Behandeling patiënt met gewrichtsreuma kan veel goedkoper
Veel patiënten met gewrichtsreuma (reumatoïde artritis) blijken goed behandeld te kunnen worden met lagere doseringen van dure biologische medicijnen, of zelfs te kunnen stoppen.
NIJMEGEN - Veel patiënten met gewrichtsreuma (reumatoïde artritis) blijken goed behandeld te kunnen worden met lagere doseringen van dure biologische medicijnen, of zelfs te kunnen stoppen.
Dat blijkt uit het onderzoek van reumatoloog in opleiding Noortje van Herwaarden van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Zij promoveerde dinsdag aan het UMC Utrecht.
Nederland geeft jaarlijks 800 miljoen euro uit aan biologische medicijnen. Dat zijn middelen die geheel of voor een deel uit dierlijk of menselijk eiwit bestaan. Ze remmen de werking van ontstekingseiwitten of afweercellen in het lichaam.

Onderzoek

Van Herwaarden vergeleek 2 groepen van 59 en 121 reumapatiënten met weinig klachten die behandeld werden met biologische medicijnen. In 1 groep verlengden de artsen elke 3 maanden de tijd tussen de injecties; van bijvoorbeeld 2 weken naar 3 weken en vervolgens naar 4 weken. Kreeg de patiënt geen toename van klachten, werd het middel gestopt. Bij wie de ziekte opspeelde, kreeg de patiënt weer een juiste dosering. In de andere groep kregen patiënten de reguliere behandeling. Het onderzoek duurde anderhalf jaar.
Een gesprek met onderzoeksleider dr. Den Broeder:
Biologische medicijnen zijn duur. 'Deze studie betekent dat de behandeling van reumatoïde artritis bij veel patiënten met beduidend minder medicijnen kan. Patiënten vinden het vaak erg vervelend dat hun behandeling zo duur is', aldus reumatoloog-epidemioloog en onderzoeksleider dr. Alfons den Broeder van de Nijmeegse kliniek.

Besparing tot 100 miljoen euro

Den Broeder denkt, op basis van de resultaten tot nu toe, dat een landelijke aanpak van gewrichtsreuma een besparing op kan leveren van 50 tot 100 miljoen euro. Ook andere ziektes kunnen op deze manier behandeld worden, denkt hij, zoals darmkwalen en dermatologische aandoeningen.
In Nederland lijden ongeveer 50.000 patiënten aan reumatoïde artritis. Ze hebben chronische ontstekingen van meerdere gewrichten. Die komen vooral voor in de kleine gewrichten van handen en voorvoeten en leiden tot pijnklachten en schade aan gewrichten.