Nieuws

Nijmeegse architectuurfoto mogelijk beste van de wereld

NIJMEGEN - Een foto van de nieuwe Nijmeegse stadsbrug De Oversteek gaat de wereld over.
Fotograaf Thea van den Heuvel uit Nijmegen is daarmee geselecteerd voor het wereldkampioenschap fotografie in de categorie architectuur.
De World Photographic Cup 2015 is een internationale landenwedstrijd voor fotografen uit meer dan 30 landen. Van den Heuvel maakt deel uit van het Nederlands team, waarin ook fotografen zitten die meedingen in andere categorieën, zoals landschapsfotografie en portretten.

In opdracht van gemeente Nijmegen

De genomineerde foto van De Oversteek maakte Van den Heuvel in opdracht van de gemeente Nijmegen. De stad wil met de beelden het veranderende stadslandschap naar buiten toe communiceren en ook archiveren.

Een foto uit duizenden

Bijna 400 keer ging de Nijmeegse naar de brug in aanbouw. Daar maakte ze duizenden foto's. Na ongeveer de helf daarvan te hebben weggegooid, bleven er nog 8000 over. Daar zit de nu genomineerde foto tussen. De brug zelf won vorig jaar al de Nationale Staalprijs.

Meesterwerk

'De jury heeft ook de schoonheid van de brug gezien', zegt Van den Heuvel. 'En in die zin gun ik het de stad Nijmegen ook.' Opdrachtgever René Duifhuizen van de gemeente Nijmegen is laaiend enthousiast over het werk van de Nijmeegse fotograaf. 'Sommige mensen denken: iedereen kan toch foto's maken? Ik maak ze ook wel, maar dit soort fotografie is gewoon meesterwerk. Daar moet je echt heel goed voor zijn. Anders maak je ze niet.'
In april wordt duidelijk of Thea van den Heuvel de beste architectuurfoto van de hele wereld heeft gemaakt.