Nieuws

'We konden man niet redden uit brandende kamer'

APELDOORN - Buren van de woning in Apeldoorn waarin zaterdagavond een 30-jarige man zwaargewond raakte bij een brand, hebben tevergeefs geprobeerd hem te redden.
Dat zeggen direct omwonenden tegen Omroep Gelderland. De man was volgens hen opgesloten in een brandende kamer.
Een buurman zegt geprobeerd te hebben de brand te blussen, maar dat kon niet omdat de slaapkamer van het slachtoffer op slot zat. De bewoner zou in geestelijke nood hebben verkeerd en het vuur zelf hebben aangestoken. Al snel had de bovenverdieping van het huis zich gevuld met zwarte rook, waardoor de buren geen kans maakten met hun brandblussers.

Ernstige brandwonden

In het huis aan de Zonnewende wonen mensen onder begeleiding van zorginstelling RIWIS Zorg & Welzijn. Het slachtoffer is één van de vier bewoners. Hij werd door de brandweer uit de woning gehaald en per traumahelikopter naar het Brandwondencentrum in Beverwijk gebracht. Andere bewoners konden het pand op tijd verlaten. De technische recherche doet onderzoek naar de toedracht van de brand. 

Buurt bezorgd om veiligheid

Buurtbewoners maken zich zorgen over de veiligheid. Ze willen niet langer dat er jongeren met geestelijke problemen in het huis komen te wonen. Er zou vaker overlast zijn voor de buurt door bewoners die in psychische nood verkeren.
Voorzitter Erna ten Have-Weustenenk van de Raad van Bestuur van RIWIS Zorg & Welzijn wilde zondag nog niet ingaan op de brand. 'Onze zorg gaat nu uit naar het slachtoffer en zijn familie', aldus Ten Have.