Nieuws

Ongelukken en vertraging door sneeuw

ARNHEM - Sneeuw en regenbuien zorgden zaterdagmorgen voor winterse taferelen in grote delen van Gelderland.
Dat ging gepaard met ongelukken door gladheid op de weg en vertragingen in het openbaar vervoer. 
Erg mooie beelden van een besneeuwd Gelders landschap, maar ook veel ongevallen. Het ging vooral om blikschade. Het KNMI waarschuwt nog voor lokale gladheid. Ook vannacht kan het weer glad worden, de gesmolten sneeuw vriest dan waarschijnlijk weer aan.
Het treinverkeer was sterk ontregeld maar wordt langzaamaan weer hervat.

Update: 12:09

We sluiten het liveblog.

Update: 12:01

Het lijkt er op dat de wegen in Gelderland langzaamaan steeds beter begaanbaar worden. De verkeersellende neemt zodoende af. Het KNMI waarschuwt nog wel voor lokale gladheid.
#glad026 gemeente Arnhem schuift sneeuw en strooit zout vanaf vanochtend 7.15 uur. We blijven dit voorlopig nog doen. Pas uw snelheid aan.
— Gemeente Arnhem (@gemeentearnhem)

Update: 11:17

De politie in Gelderland bevestigt dat er een flink aantal ongevallen was deze ochtend. Hoeveel dat er zijn, is niet duidelijk omdat bij blikschade en ongelukken zonder de letsel de politie vaak niet wordt betrokken. Van zwaar letsel lijkt tot nog toe geen sprake.

Update: 11:10

Door een ongeval op de A50 richting Apeldoorn tussen knooppunt Waterberg en Loenen staat 3 kilometer file. Meerdere auto's raakten met elkaar in botsing maar er zouden geen gewonden zijn.

Update: 11:05

De Code Oranje is door het KNMI verlengd met een uur, tot 12 uur in de middag.
Verslaggever Arjan Hoefakker maakte een timelapse van zijn rit naar Omroep Gelderland.

Update: 10:36

Trainer Ruud Brood van NEC ontkent dat de spelersbus was geschaard in Brabant vanmorgen.
.@NEC_Nijmegen wat betreft onze bus, valse info, gewoon draaien op B weg. Dus Toine en alle hier de duidelijkheid niets aan de hand
— Ruud Brood (@ruudbrood)

Update: 10:26

Er zijn inmiddels tientallen meldingen van blikschade door de gladheid. Sleepbedrijf Houterman, dat werkt in de regio's Arnhem, Nijmegen en de Achterhoek, kreeg alleen al meer dan 40 meldingen, waaronder van bussen en vrachtwagens. Sleepbedrijf Van Amerongen is ook druk in de weer, zo kwam een marktkoopman met zijn wagen in de problemen en bood het bedrijf hulp bij meerdere kleine incidenten.

Update: 10:15

Passagiers eruit bij EG Een van hen haalt sneeuw weg. Bus los. Rijdt zonder passagiers weg. Mensen boos @dgarnhem pic.twitter.com/Z1qTJwWvwl
— Harry van der Ploeg (@Vanderploeg)
De Paasberg in Terborg. Foto: Jan Kuit

Update: 09:44

In Arnhem kwam een bus dwars over de weg te staan.
Oef , dwarsligger in Arnhem #bus RT @Vanderploeg: pic.twitter.com/9mXlohtPXO
— Caroline Berkhof (@CBerkhof)

Update: 09:25

Een vrachtwagen zit vast in de sneeuw op de kruising Izaak Evertslaan en Van Lawick van Pabststraat in Arnhem.

Update: 09:14

De spelersbus van NEC lijkt geschaard op een autoweg ter hoogte van Drunen.
Spelersbus NEC komt dwars te staan op A59 bij Drunen door gladheid, geen gewonden: http://t.co/fEoCJRUk3d pic.twitter.com/w0yfUfR8HA
— Omroep Brabant (@omroepbrabant)

Update: 08:47

Een lijnbus in Duiven is op de kruising van de Heilweg en de Engelstraat van de weg geraakt. De bus botste tegen een hek en een muur, de voorkant is zwaar beschadigd. De brandweer is extra op haar hoede omdat de bus op aardgas rijdt. Er is geen brand. De chauffeur zat alleen in de bus, hij bleef ongedeerd. 
In Arnhem rijden veel trollybussen zonder gebruik te maken van de bovenleiding. De wegen zijn op sommige stukken zo onbegaanbaar dat de bussen moeten keren.

Eerste meldingen

's Ochtends moest de brandweer meerdere keren uitrukken voor er meldingen van verkeersongelukken in Arnhem, Buren en Elburg.
Ongeval betrof een auto in de sloot langs de Zuiderzeestraatweg in Elburg. Een persoon uit voertuig gehaald, brw gaat retour.
— Brandweer-Elburg.nl (@brandweerelburg)
Ook op de snelwegen kan het glad zijn waarschuwt Rijkswaterstaat. Er is weliswaar gestrooid, maar doordat er weinig verkeer is wordt het zout niet goed uitgereden. Daardoor zijn onder meer grote delen van de A12 en A18 bedekt met een laag sneeuw.
Kans op gladheid door (natte) sneeuw en ijzel. Rijd voorzichtig! Onze collega's werken hard om de wegen berijdbaar te houden #rwsstrooit
— Rijkswaterstaat (@Rijkswaterstaat)
Treinreizigers moeten zaterdagmorgen rekening houden met vertragingen in het hele land. Op dit moment meldt de NS alleen nog vertragingen in het westen van het land. In Arnhem rijden bussen met flinke vertraging. 
Foto: Theo van Dalen
Ook in Duiven is het vandaag volop winter
Foto boven: Theo Struijk