Nieuws

Inwoners Heerewaarden openen eigen bibliotheek

HEEREWAARDEN - Inwoners van Heerewaarden (gemeente Maasdriel) kunnen voortaan voor het lenen van boeken weer terecht in hun eigen dorp.
Zaterdag is in het dorpshuis een nieuwe bibliotheek geopend.
Sinds de bibliobus het dorp niet meer aandoet, moesten boekenliefhebbers naar Kerkdriel of andere omliggende plaatsen. Dat was vooral voor ouderen een probleem.
Een groep vrijwilligers besloot om een bibliotheek in het dorpshuis in te richten en gaat straks ook aan de slag in de bieb. De afgelopen maanden hadden ze het er al druk mee. Er zijn meer dan 3000 boeken ingezameld, gerubriceerd en klaargemaakt voor de uitleen. De bieb in Heerewaarden draait niet alleen om boeken; het moet ook de nieuwe ontmoetingsplek van dorpsbewoners worden. 
De toekomst van de bibliotheken in andere dorpen van de gemeente Maasdriel is onzeker. Nu hebben Kerkdriel en Ammerzoden nog een bibliotheek, maar de gemeente wil fors bezuinigen. 

Bibliotheek is meer dan uitlenen van boeken

Bibliotheek Rivierenland ondersteunt het initiatief in Heerewaarden, maar ziet voor zichzelf nog steeds een taak weggelegd. Bestuurder/directeur Gaby Lafeber: 'Een bibliotheek is meer dan het uitlenen van boeken alleen. Er zijn professionals nodig voor de educatieve programma's en de aanpak van laaggeletterdheid. Dat kun je niet overlaten aan vrijwilligers.'
Heerewaarden heeft niet de primeur met zijn eigen bieb. Zeven dorpen in de Achterhoekse gemeente Berkelland kennen al langer de Dorpsböke, een minibibliotheek en ontmoetingsplek die op de inzet van vrijwilligers draait.