Nieuws

Burgemeester Ede: bij grote gasstoring ligt er een draaiboek klaar

Burgemeester Ede: bij grote gasstoring ligt er een draaiboek klaar
Mocht Ede in een vorstperiode getroffen worden door een grote gasstoring, dan ligt er een draaiboek klaar.
EDE - Mocht Ede in een vorstperiode getroffen worden door een grote gasstoring, dan ligt er een draaiboek klaar.
Dat zegt burgemeester Cees van der Knaap in antwoord op vragen van de VVD. Raadslid Alexander Vos de Wael was ongerust geworden na storingen in Apeldoorn en Velsen-Noord, waar honderden inwoners een week lang geen gas hadden.
Van der Knaap meldt dat de brandweer een regionaal draaiboek heeft, dat is opgesteld door de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden. Ook netbeheerder Liander heeft draaiboeken, zegt de burgemeester. Er zal volgens Van der Knaap snel worden opgeschaald als de situatie daarom vraagt.

Gasuitval in Ede in 2013

Ede heeft al eens te maken gehad met uitval van gas in een vorstperiode. In januari 2013 zaten toen zo'n 150 woningen in de wijk Veldhuizen 4 dagen zonder gas - en dus zonder verwarming en warm water.
De gemeente heeft de getroffenen toen via brieven geïnformeerd, aldus Van der Knaap. De brandweer regelde elektrische kachels voor de bewoners, zodat de woningen vorstvrij bleven. Er kon worden gedoucht bij een gymzaal. De brandweer en Liander bezetten dag en nacht een informatiepost aan de Essenburg. De politie surveilleerde extra in de wijk.

Onrust weggenomen

'Ik hoop uw onrust op deze wijze te hebben weggenomen', besluit Van der Knaap zijn reactie. Navraag bij Vos de Wael leert dat het geval is. 'En ik heb de stille hoop dat het hier nooit zal gebeuren', aldus het VVD-raadslid.