Nieuws

Montferland maakt fout in beslissing huishoudelijke hulp

Montferland maakt fout in beslissing huishoudelijke hulp
Montferland is in de fout gegaan bij een besluit over huishoudelijke hulp.
MONTFERLAND - Montferland is in de fout gegaan bij een besluit over huishoudelijke hulp.
In het geval van de 82-jarige mevrouw Roes heeft de gemeente na onderzoek geconstateerd dat ze geen beroep kan doen op hulp uit haar omgeving. Maar in de beslissing die erop volgt zegt de gemeente dat ze dat voor de eerste drie uur huishoudelijke hulp toch moet doen.
Dochter Annemiek Kamphuis snapt er niets van. Haar moeder kreeg een keukentafelgesprek met de gemeente Montferland waarbij bepaald zou worden hoeveel uren huishoudelijke hulp ze zou krijgen. In dit gesprek werd duidelijk dat mevrouw Roes zelf geen zware huishoudelijke werkzaamheden kan doen en dat ze maar gedeeltelijk de lichte werkzaamheden kan doen.
Bij een gesprek aan huis wordt altijd bekeken of familie of iemand uit de omgeving kan helpen. Maar in het geval van mevrouw Roes werd vastgesteld dat hier geen mogelijkheden voor zijn. Maar desondanks trekt de gemeente de conclusie dat haar netwerk de eerste drie uur hulp op moet lossen.

Opmerkelijk

Een opmerkelijke conclusie. En dat vindt de gemeente Montferland uiteindelijk ook. Want wat blijkt bij navraag? 'Er staat inderdaad een fout in', zegt woordvoerder Jan Wiggers van gemeente Montferland. In een tijd dat de huishoudelijke hulp onder vuur ligt, is dat wel heel erg slordig. 'Ja, dat is inderdaad niet goed van ons,' beaamt Wiggers aan Omroep Gelderland.
Maar mevrouw Roes zou alsnog niet op hulp kunnen rekenen. 'De eerste drie uur moet iedereen in Montferland voor eigen rekening nemen.' Maar een gemeente moet toch voor maatwerk zorgen met de inzet van een keukentafelgesprek? 'Ons maatwerk is dat als iemand het niet kan betalen dat we dan bijspringen.'

Bezwaar

Dochter Annemiek is vastberaden en laat het er niet bij zitten. 'Mijn moeder valt net boven de bijstandsgrens en dat geldt voor velen, waardoor ze niet in aanmerking komt voor tegemoetkoming. Montferland laat de mensen in de steek. Er kan wel 42.000 euro gestoken worden in een carnavalshal, maar als het om zorg gaat, geeft de gemeente niet thuis.'
Gemeente Montferland gaat een nieuwe beschikking sturen, maar wat er ook gebeurt, mevrouw Roes gaat zeker bezwaar aantekenen tegen de beslissing.