Nieuws

Voor een prikkie een vliegtuigje kopen in Teuge

TEUGE - Altijd al een vliegtuigje willen kopen? Vrijdag stonden er op vliegveld Teuge zeven te kijk.
De vier Cessna's en drie Pipers worden geveild omdat de vroegere vliegschool Stella Aviation vorig jaar failliet is verklaard. 
Bij vliegveld Eelde staan ook nog drie vliegtuigjes en spullen te koop. De verkoopprijs begint al bij 2.500 euro. Er is nog niet geboden op de vliegtuigen. Kijken kon tot 16.00 uur. De veiling sluit op 28 januari.

Stront aan de knikker

'Dit is de eerste keer in Gelderland dat een vliegschool failliet gaat, wanneer ik de afgelopen jaren terug kijk', zegt Rob Somsen, uitgever van Luchtvaartnieuws. 'Wanneer er een veiling is dan weet je: er is stront aan de knikker, en is er sprake van een faillissement.'

Vliegtuig voor in de tuin

Een proefvlucht met een vliegtuig is vandaag niet mogelijk. Voordat de vliegtuigen weer de lucht ingaan worden ze opnieuw gecontroleerd en gecertificeerd, weet Somsen te vertellen. Maar je kunt ook een vliegtuig kopen zonder er in te willen vliegen. 'Ik hoorde dat iemand een vliegtuig wil kopen om die in de tuin te zetten als standbeeld, maar zijn vrouw is daar op tegen.'

Vliegschool

De vliegschool werd in 1982 opgericht en had Teuge als hoofdbasis. De vliegschool begon met 18 studenten. In 2010 waren er in totaal 350 studenten op de vliegscholen in Nederland, Turkije en de Verenigde Staten. In 2011 liep het aantal studenten echter fors terug. Op 28 augustus 2014 vroeg de school uitstel van betaling aan, nadat de ABN Amrobank de kredietverlening had gestaakt. Op 3 september 2014 werd het faillissement uitgesproken. Stella Aviation beschikte in totaal over 37 vliegtuigen, deels volledig in eigendom.