Nieuws

Proeven Zutphen: zo overleef je een brand

ZUTPHEN - Rookmelders en gesloten binnendeuren zijn van levensbelang bij brand en geven bewoners meer tijd om te vluchten.
Dat is gebleken uit de brandproeven die de Brandweeracademie en Brandweer Nederland in oktober 2014 deed in (sloop)woningen in Zutphen. 'Rook is het grootste gevaar, dat kan dodelijk zijn', benadrukt Hans Hazebroek van de Brandweeracademie. 'Als je de deuren gesloten houdt, heb je een aantal minuten extra vluchttijd. Als de binnendeuren open zijn, verspreidt de rook zich binnen enkele minuten in de hele woning.' Hazebroek raadt dan ook aan voor het slapen gaan alle binnendeuren dicht te doen.

Meubilair en matrassen

Bij de zes proefbranden bleek verder dat het vuur zich snel ontwikkelde door meubilair of matrassen. Als de binnendeuren open stonden, verspreidde de rook zich zeer snel door de gehele woning. De meeste branden gingen daarna door zuurstofgebrek ook snel over in een smeulende brand, zeker als de binnendeuren dicht waren. Bij voldoende zuurstof kon dit smeulen echter gemakkelijk een uur duren. Er werd dan veel rook geproduceerd. Gesloten binnendeuren geven dus langer de kans om te vluchten en te overleven.

Brand kan binnen enkele seconden oplaaien

De onderzoekers hebben ook bevestigd dat wanneer bij een smeulende brand een buitendeur wordt geopend, de brand zich heel snel weer volledig kan ontwikkelen met een mogelijk zeer gevaarlijke situatie voor degene die de deur opent en de woning wil binnengaan. Een brand die bijna uit lijkt te zijn, kan in enkele seconden na de aanvoer van nieuwe zuurstof snel oplaaien, waarbij de temperatuur honderden graden kan stijgen en de rookproductie toeneemt.

'Vlucht snel en bel 112'

'Het is van cruciaal belang dat brand zo snel mogelijk wordt ontdekt, omdat nu maar weer eens is gebleken hoe snel rook zich in een woning verplaatst. Dit onderzoek bevestigt wederom het belang van rookmelders. Ons advies blijft: zorg dat de brand snel wordt ontdekt en probeer eventueel te blussen. En als dit niet lukt: vlucht zo snel mogelijk en bel 112', adviseert voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland.
Jaarlijks zijn in Nederland zo'n 5000 woningbranden, waarbij ongeveer 50 mensen om het leven komen en 500 mensen gewond raken.