Nieuws

Omstreden Muur van Mussert wordt mogelijk monument

LUNTEREN - De muur van Mussert in Lunteren krijgt mogelijk een monumentenstatus.
De Erfgoedvereniging Heemschut heeft een voorstel ingediend om de muur waar NSB-leider Anton Mussert in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog zijn toespraken hield, op de monumentenlijst te plaatsen.
Volgens Jan Kijlstra van de erfgoedvereniging vertelt de Muur van Mussert een belangrijk hoofdstuk uit de vaderlandse geschiedenis. Daarom moet volgens Kijlstra de plek voor de toekomst worden behouden. Het voorstel is inmiddels ook voorgelegd aan het NIOD, het instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Die zou voorzichtig positief zijn over het voorstel.
Ook de gemeente Ede heeft plannen om de Muur te behouden. De gemeente overweegt om de deels vervallen muur op te knappen. Tien jaar geleden wilde de gemeente Ede de muur al een monumentenstatus geven. Maar vanwege veel protest ging dat toen niet door.
Ook nu is er kritiek op de plannen. Het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) is faliekant tegen. CIDI-directeur Esther Voet is bang dat de Muur van Mussert een bedevaartsoord wordt voor extreemrechts. Ook de Liberale Joodse Gemeenschap Gelderland vindt een monumentenstatus voor de muur veel te ver gaan.