Nieuws

Inbraakgolf in 't Harde; inwoners ongerust

Inbraakgolf in 't Harde; inwoners ongerust
In het nog prille jaar is al opvallend vaak ingebroken in 't Harde.
'T HARDE - In het nog prille jaar is al opvallend vaak ingebroken in 't Harde.
Inwoners van het Veluwse dorp zijn ongerust, zegt burgemeester Frans de Lange van Elburg. Hij ging woensdag met de wijkagent 't Harde in en sprak er met gedupeerden.
Volgens De Lange wordt in 't Harde, net als in Nunspeet en Wezep, sowieso al vaker ingebroken dan elders in de gemeente Elburg. 'Het dorp ligt langs de snelweg A28. Bendes nemen graag de afslag 't Harde en slaan dan hun slag.'

Bosje bloemen

Tot 1 november werd er minder ingebroken dan voorheen, zegt De Lange. Daarna werd het weer meer. 'Dat is altijd in de donkere dagen, maar nu nog meer dan anders. En sinds 1 januari wordt er nóg meer ingebroken', weet de burgemeester. Ook de aard van de inbraken zorgt ervoor dat inwoners ongerust worden. 'Er belt dan iemand aan met een bos bloemen. En dan gaan 1 of 2 anderen stiekem achterom.'

WhatsApp en politie

Inwoners van 't Harde hebben een WhatsApp-groep opgericht. Wie een verdachte situatie ziet, kan buurtgenoten waarschuwen. De Lange vindt het een goed initiatief, maar hij wil binnenkort wel met de mensen achter die groep om de tafel om te kijken hoe het beste met de politie kan worden samengewerkt.
De politie is al een paar weken extra vaak in 't Harde. Maar agenten kunnen uiteraard niet overal zijn, zegt De Lange. Het team heeft volgens hem een grote regio onder zijn hoede: behalve Elburg ook de gemeenten Epe, Heerde, Hattem, Oldebroek en Nunspeet.