Nieuws

Rode kruisen in Gelderland massaal genegeerd, boete: 230 euro

EDE - Op de A1 bij Beekbergen en de A12 bij Ede wordt zo'n 1500 keer per maand een rood kruis genegeerd.
Dat blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat. De politie gaat strenger controleren. Wordt een automobilist betrapt, dan wacht hem of haar een boete van minimaal 230 euro.
De A1 en de A12 zijn volgens de wegbeheerder representatief voor de rest van het land. Als dat klopt, negeren automobilisten jaarlijks 200.000 tot 250.000 keer een rood kruis boven de weg. De cijfers zijn gebaseerd op metingen uit 2013. Bij Beekbergen en Bunnik-Ede liggen meetlussen.
De rode kruisen geven tegenwoordig niet alleen meer gevaar aan, maar worden ook gebruikt boven spitsstroken als die dicht zijn. Het kruis zou daardoor minder indruk maken.

Meer wagens van Rijkswaterstaat aangereden

Rijkswaterstaat signaleert een toename van het aantal ongelukken waarbij wagens van de weggebruiker worden aangereden. Of deze zijn veroorzaakt door automobilisten die rode kruisen negeerden, is niet bekend. In 2014 werden 21 wagens van Rijkswaterstaat beschadigd en in 2013 15. Op 23 oktober vorig jaar was er een dodelijk ongeluk met een wegwerker op de A12 bij Woerden.

Hogere straffen

Automobilisten die op de snelweg een rood kruis negeren, worden sinds 1 januari harder aangepakt. De boete is minimaal 230 euro.
In de regio Rotterdam mogen weginspecteurs van Rijkswaterstaat ook automobilisten aanhouden als die rode kruisen negeren of de vluchtstrook misbruiken. Het gaat daar om een experiment.
Foto: ANP