Nieuws

'Mijn ouders lazen in de krant dat ik meedeed aan Boer Zoekt Vrouw'

'Mijn ouders lazen in de krant dat ik meedeed aan Boer Zoekt Vrouw'
Wie ooit nog eens ongemerkt een kanon wil afschieten op straat: probeer het eens op zondagavond rond tien voor half negen.
LOCHEM - Wie ooit nog eens ongemerkt een kanon wil afschieten op straat: probeer het eens op zondagavond rond tien voor half negen.
Het halve land zit dan achter de beeldbuis voor weer een aflevering van Boer Zoekt Vrouw.
Wie als geen ander weet wat de impact is van meedoen aan het programma, is Willem Beekman uit Lochem, alias Boer Willem, de eerste homoseksuele boer die ooit deelnam. Hij geeft er lezingen over, zoals dinsdagavond in Gelselaar. 'Ik volg het nog steeds op de voet, het was een prachtige tijd', zei hij dinsdag op Radio Gelderland.

Taboe op platteland

'Ik was op zoek naar een partner en in mijn geval was het geen vrouw maar een man. Ik vond het in 2012 ook belangrijk dat er ook eens een boer meedeed die een man zocht. Omdat het een afspiegeling van de maatschappij is: homoseksualiteit komt ook op het platteland voor, maar dat is toch vaak nog een item waar moeilijker over wordt gepraat dan bij mensen die in de stad wonen.'
Willem weet nog goed wat er op hem afkwam. 'Je verwacht natuurlijk wel commotie, maar hoe het is om mee te doen, weet je pas na afloop. In mijn geval lekte uit dat ik meedeed. Toen Yvon Jaspers bij mij op de boerderij was, werd ik al gebeld door het Algemeen Dagblad. De volgende dag was ik voorpaginanieuws: de eerste homoseksuele boer in Boer Zoekt Vrouw.
'Toen ontdekte ik wat het was om aan zo'n programma mee te doen.' Willem zal in Geesteren ook vertellen hoe zijn ouders reageerden. 'Die lazen het ook in de krant, toen dacht ik: ik moet het gaan vertellen.'

Van Lesbos tot lezingen

Willem vindt het nog steeds leuk om BZV te volgen. 'Het is leuk om van de huidige boeren te volgen hoe het met ze gaat. Je weet hoe leuk en spannend het is. Het blijft heel speciaal om naar te kijken. Het is leuk dat de KRO ook altijd een reunie organiseert, waarop de boeren elkaar ontmoeten.'
Willem werkt niet meer op de zorgboerderij waar hij in 2012 boerde, maar zit allerminst stil: hij is een soort uitzendboer die agrariers vervangt waar nodig, organiseert reizen naar Lesbos, zit voor GroenLinks in de gemeenteraad van Lochem, biedt tuinhulp aan en geeft lezingen, zoals dus vanavond vanaf 20 uur voor de Vrouwen van Nu in zaal Florijn in Gelselaar.