Nieuws

Koperdiefstal Elst: waterbedeffect

Koperdiefstal Elst: waterbedeffect
Tussen Arnhem en Nijmegen reden dinsdag urenlang geen treinen door koperdiefstal bij Elst.
ELST - Tussen Arnhem en Nijmegen reden dinsdag urenlang geen treinen door koperdiefstal bij Elst.
Woordvoerder Jouke Schaafsma van spoorbeheerder ProRail is er sprake van een 'waterbedeffect'.
'Op een plek weet je het in te dammen, maar dan schiet het op een andere plek omhoog', verklaart Schaafsma. Hij verwijst daarmee naar de extra maatregelen die ProRail heeft genomen op het spoor tussen Arnhem en Dieren.

9 keer toegeslagen

Daar hebben koperdieven sinds november vorig jaar 9 keer toegeslagen, 3 keer liep het treinverkeer urenlang vertraging op. De spoorbeheerder besloot daarop extra hekwerken te plaatsen en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) en bewaking in te zetten op het traject.

'Niet opeens hekken plaatsen'

Bij Elst is daar vooralsnog geen sprake van. 'We zien het als een incident', aldus Schaafsma. 'We gaan daar nu niet opeens hekken plaatsen.'

Koper levert 5 euro per kilo op

Schaafsma weet niet of het steeds over dezelfde daders gaat. 'Misschien heeft iemand wat gelezen en nu een idee gekregen.' Hij wijst er wel op dat de diefstal weinig oplevert. 'Een meter koper weegt hooguit een aantal kilo.' En de koperprijs is zo'n 5 euro per kilo.

Tienduizenden euro's schade

Volgens hem houdt de rechter wel rekening met het gevaar en de schade die de koperdiefstal oplevert. De schade loopt in de tienduizenden euro's en reizigers hebben vaak te kampen met urenlange vertragingen.