Nieuws

Thieme vraagt Dijksma inzicht in psyche wild zwijn

Thieme vraagt Dijksma inzicht in psyche wild zwijn
Heeft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken voldoende inzicht in de psyche en het kuddegedrag van wilde zwijnen, waardoor die een hachelijke operatie ondernemen zoals het oversteken van de snelweg A1.
DEN HAAG - Heeft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken voldoende inzicht in de psyche en het kuddegedrag van wilde zwijnen, waardoor die een hachelijke operatie ondernemen zoals het oversteken van de snelweg A1.
Dat is een van de vragen die Marianne Thieme van de PvdD dinsdag aan Dijksma heeft gesteld naar aanleiding van een bericht van de NOS over de wilde zwijnen die recent bij Kootwijk de A1 overstaken. Een wild zwijn werd aangereden.
'Acht u het mogelijk dat het massale afschot van wilde zwijnen de groepshiërarchie in de populatie verstoort waardoor zwerfgedrag kan leiden tot verkeersgevaarlijke situaties? Zo nee, waarom niet?', is een van de vragen van Thieme. Die wil van Dijksma weten of ze bij een positief antwoord op de vraag de provincies wil adviseren het afschotbeleid aan te passen.
Rijkswaterstaat meldde eerder al dat de zwijnen waarschijnlijk via de op- en afritten de snelweg hebben bereikt en dat het onmogelijk is de A1 helemaal af te sluiten voor wild. Boswachter Lennart Jasper van Staatsbosbeheer Twitterde daarop dat zo'n afsluiting wel mogelijk is. 'Maar dan moeten er wildroosters geplaatst worden voor op/afritten. Landschappelijk niet bijzonder fraai, wel veilig', aldus de boswachter.
Langs de A1 staan wildrasters. Uit de vragen aan Dijksma blijkt dat Thieme vindt dat er nog winst te behalen is. 'Kunt u aangeven op welke wijze en in welke frequentie de kwaliteit van zwijn-kerende rasters gecontroleerd wordt? Acht u deze controles toereikend?'

Als-dan-scenario

Thieme wil ook van Dijksma weten of er plannen waren om de zwijnen af te schieten en of overwogen is om een verdovingsgeweer te gebruiken. Geschoten is er overigens niet. Na de melding over zwijnen op de snelweg is die korte tijd afgesloten geweest. Toen de politie arriveerde waren de zwijnen inmiddels weer in het bos verdwenen. 'Is het waar dat de overlevende zwijnen zelf een manier gevonden hebben om zich terug te trekken in hun leefgebied alvorens afschot kon plaatsvinden? Zo ja, wat zegt dat over de werking van het zwijn-kerende raster?', zo wil Thieme weten.