Nieuws

'Ik heb een knuppel in mijn gang maar ik heb burgernet gebeld'

'S HEERENBERG - Mike Kniest uit 's Heerenberg is één van de bijna 214.000 Gelderlanders die zich hebben aangemeld bij burgernet.
Burgernet is een samenwerkingsverband van gemeenten, burgers en politie voor het direct opsporen van zoekgeraakte kinderen, of het pakken van criminelen. Uit nieuwsgierigheid besloot Kniest mee te doen en het was meteen raak.
In december kreeg hij via zijn telefoon een melding van burgernet dat er 3 inbrekers bij hem in de buurt moesten rondlopen. Even later zag hij ze ineens voor zijn huis langs lopen. 'Ik ging in mijn auto zitten  om ze eens goed te bekijken. Dat deed ik zo onopvallend mogelijk. Toen ik zag dat ze het echt waren heb ik Burgernet gebeld, waarna de politie ze even verderop kon arresteren. Het gaf mij wel een fantastisch gevoel, heel bijzonder'.
Op de vraag of Kniest de jongens zelf niet wilde oppakken, antwoordt hij: 'Nee, ik heb een knuppel in mijn gang staan, maar je weet nooit hoe gewelddadig ze zijn. Het wordt ook geadviseerd om niet zelf in te grijpen, maar te bellen'.    

Meeste deelnemers in Gelderland

Burgernet heeft een bijzonder goed jaar afgesloten in Gelderland. Het aantal meldingen van Burgernet in Gelderland blijft stijgen. Dat blijkt uit het jaarverslag van Burgernet Nederland. Waren er in 2013 551 Burgernetmeldingen, vorig jaar ging het om 631. Ook steeds meer inwoners sluiten zich aan. Op dit moment zijn er al bijna 214.000 Gelderlanders lid van Burgernet.
De meeste deelnemers bevinden zich in de regio Gelderland-Zuid; daar is 1 op de 7 inwoners op Burgernet aangesloten. In de meeste gevallen wordt Burgernet ingezet na een vermissing. Ook bij een misdrijf gebruikt de politie Burgernet.
Van de 3 politieregio's is Gelderland-Midden het meest succesvol met een direct Burgernetresultaat van 13 procent. De meeste zaken worden opgelost door aanvullend politie-onderzoek en doordat vermiste personen zichzelf weer melden.

Meldingen na inbraken

Sinds enkele jaren krijgen deelnemers ook bericht na inbraken in hun buurt. In heel Gelderland gingen er vorig jaar bijna 2300 inbraakalerts uit. In het district Gelderland-Midden daalde het aantal alerts door een daling van het aantal inbraken.
Klik op uw gemeente voor meer informatie