Nieuws

Extra hekken en bewaking tegen koperdiefstal

Extra hekken en bewaking tegen koperdiefstal
Koperdiefstal is de afgelopen weken schering en inslag op het spoor tussen Arnhem en Dieren.
DIEREN - Koperdiefstal is de afgelopen weken schering en inslag op het spoor tussen Arnhem en Dieren.
De schade loopt in de tienduizenden euro's en reizigers hebben vaak te kampen met urenlange vertragingen. Voor ProRail is de maat vol. De spoorbeheerder heeft donderdag besloten extra hekwerken te plaatsen en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) en bewaking in te zetten op het traject.
Volgens Jouke Schaafsma van ProRail hebben koperdieven sinds november vorig jaar 9 keer toegeslagen op het spoor tussen Arnhem en Dieren. Ook donderdagmiddag was het weer raak. Dit keer bij de Schaarweg in Rheden. Het treinverkeer lag na de diefstal urenlang plat.

Weerbarstig probleem

Schaafsma spreekt van een weerbarstig probleem. 'Wij kunnen niet elke meter spoor beveiligen met een hek of een bewaker. We moeten dit met z'n allen proberen op te lossen.' ProRail heeft al veel contact met de politie en metaalbedrijven, maar omwonenden van het spoor kunnen volgens hem ook helpen. 'Dat hebben we gezien, ook in andere delen van het land. Op het moment dat mensen zien dat iets niet pluis is, en dat kan je aan je onderbuik wel aanvoelen, bel dan vooral de politie. Want het kan net de melding zijn die ons helpt om die koperdieven te pakken', benadrukt Schaafsma.
Volgens de woordvoerder van ProRail moeten mensen vooral alert zijn op verdachte personen die langs het spoor bezig zijn als er treinen rijden. 'Dat kan gewoon niet. Als er aan het spoor wordt gewerkt, ligt het treinverkeer stil!'